Deštivou kvalifikaci v Belgii vyhrál Verstappen před Russellem. Hamilton vyrazí z třetího místa

Nizozemský jezdec Max Verstappen vyhrál deštěm ovlivněnou kvalifikaci na Velkou cenu Belgie formule 1 a vybojoval devátou pole position v kariéře. Na trati ve Spa-Francorchamps zvítězil před nečekaně druhým Georgem Russellem z Williamsu a aktuálním lídrem šampionátu Lewisem Hamiltonem z Mercedesu. Kvalifikace byla na více než půlhodinu přerušena po těžké nehodě Landa Norrise. Jednadvacetiletý britský pilot vyvázl bez větších následků.

Spa-Francorchamps (Belgie) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Max Verstappen.

Max Verstappen. | Foto: Hamad I Mohammed | Zdroj: Reuters

Rodák z belgického Hasseltu Verstappen se bude na takřka domácí trati snažit v neděli smazat osmibodové manko na Hamiltona. Díky času 1:59,765 si připsal šestou pole position v sezoně. V Belgii odstartuje z prvního místa poprvé v kariéře, dosud zde byl v závodě nejlépe dvakrát třetí.

Po odmlce se vrací formule 1. Vypjatý boj o titul může ovlivnit i zhoršující se pandemická situace

Číst článek

Verstappen si zajistil pátou pole position z posledních šesti závodů v závěrečném kole, kdy překonal na usychající trati do té doby nejrychlejšího Hamiltona. Úřadující šampion, jenž zaútočí na jubilejní 100. vítězství v kariéře, navíc v závěru nestačil ani na krajana Russella. Ten se postaral o senzační úspěch svého týmu a poprvé s williamsem odstartuje z první řady.

Třetí kvalifikační část ovlivnila v úvodu Norrisova nehoda. Pilot McLarenu dostal v sílícím dešti smyk a narazil tvrdě do bariéry. Přestože vyvázl zdravotně v pořádku a odešel do lékařského vozu "po svých", kvalifikace byla kvůli dešti a nebezpečným podmínkách takřka na 40 minut přerušena.

Nedařilo se ani druhému pilotovi Mercedesu Valtterimu Bottasovi. Finský jezdec v den 32. narozenin skončil osmý a kvůli penalizaci za zavinění nehody v předchozí GP Maďarska se propadne na startu ještě o dalších pět míst. Trest ztráty pěti míst dostal i Lance Stroll z Aston Martinu, jenž odstartuje z poslední 20. příčky.

Velká cena Belgie, která bude prvním závodem po čtyřtýdenní letní pauze, začne v neděli v 15:00 SELČ.

Kvalifikace na Velkou cenu Belgie, závod mistrovství světa vozů formule 1 ve Spa-Francorchamps:
1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:59,765, 2. Russell (Brit./Williams) -0,321, 3. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,334, 4. Ricciardo (Austr./McLaren) -1,099, 5. Vettel (Něm./Aston Martin) -1,170, 6. Gasly (Fr./AlphaTauri) -1,399, 7. Pérez (Mex./Red Bull) -2,347, 8. Bottas (Fin./Mercedes) -2,737, 9. Ocon (Fr./Alpine) -3,748, 10. Norris (Brit./McLaren) bez času.

Pozn.: Bottase čeká na startu závodu kvůli penalizaci ztráta pěti míst.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme