VIDEO: Na vrchol, kde ještě nikdo nebyl. Horolezec David Lama zdolal himálajskou horu Lunag Ri

Na čtvrtý pokus zvládl rakouský horolezec David Lama zdolat vrchol Lunag Ri v Himálaji. Do výšky 6907 metrů se dostal po třech neúspěšných snaženích v posledních letech. V teplotách i 30 stupňů pod nulou se velkou část cesty pohyboval bez jištění.

Lunag Ri/Nepál Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Když jsem dorazil na samotný vrchol, bylo to zvláštní, najednou už jsem neměl kam jít. Sklouzl jsem na kolena, unavený a šťastný,“ popsal své pocity pro stránky Red Bullu 28letý rakouský horolezec David Lama.

Horolezci Holeček a Hák získali Zlatý cepín, ocenění dostali za prvovýstup na vrchol Gašerbrum I

Číst článek

Jeho snažení zdolat 6907 metrů vysokou horu v Himálaji začalo před třemi lety. Při prvních dvou pokusech ho doprovázel zkušený Američan Conrad Anker.

Poprvé v roce 2015 pokus ukončili 300 metrů pod vrcholem. O rok později Ankera při výstupu postihl infarkt a oba se museli vrátit.

Anker se rozhodl už neriskovat a celkově čtvrtý pokus tak podnikl Rakušan letos sám. Většinu cesty zvládl bez jištění lanem. Teplota klesala k -30 stupňům Celsia, nárazy větru dosahovaly 80 kilometrů v hodině.

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme