Když zavřu plexi, myslím na sebe, motorku a trať, říká König před závodem superbiků v Mostě

Průběh letošní soutěžní sezony zkomplikovalo motocyklovému jezdci Oliveru Königovi květnové poranění kotníku, přesto se ale po intenzivní rehabilitaci dokázal vrátit a nebude tak chybět v závodě mistrovství světa superbiků v Mostě. Přestože však pojede o víkendu na domácím okruhu, desetitisíce fanoušků na tribunách prý vnímat nebude.

Most Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oliver König na tiskové konferenci před domácím závodem mistrovství světa superbiků v Mostě

Oliver König na tiskové konferenci před domácím závodem mistrovství světa superbiků v Mostě | Foto: Iva Roháčková

„Jakmile zavřu plexi na helmě, tak jsem to prostě jenom já, motorka a trať. Minulý rok jsem se tady až po dojetí závodu divil, kolik je tu lidí,“ řekl před startem osmého z celkem dvanácti závodů letošního soutěžního ročníku Oliver König, který dál čeká na zisk prvních bodů do celkového hodnocení šampionátu. K nim by mu měla pomoci i spolupráce s koučem Ondřejem Ježkem, na kterého König hodně vsází.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si závodníka Olivera Königa a jeho trenéra Ondřeje Ježka před závodem mistrovství světa superbiků v Mostě

„Snažíme se zlepšit můj styl, kde to jenom jde. Řekne mi, kde brzdit dřív nebo kde naopak dřív přidat a já se to potom snažím udělat. Takhle se posouváme dopředu. Za mě je to dobrý způsob. Jsem rád, že mám po boku někoho, kdo mi pomáhá se na závody připravit.“ Ondřej Ježek je sám bývalým jezdcem mistrovství světa superbiků a dobře se tak umí vcítit po pocitů závodníka těsně před startem.

„U Olivera hraje hlavní roli, aby se udržel co nejdéle v klidu, ale ne až moc v klidu. Je potřeba mít tu zdravou nervozitu. To je ta alchymie, kterou spolu hledáme,“ říká Ondřej Ježek a zároveň popisuje úsek okruhu, který bude v cestě za úspěchem tím nejdůležitějším.

„Na konci cílové rovinky brzdíte v téměř 300 kilometrové rychlosti do šikany na 50 kilometrů v hodině. Šikana je hodně zavřená a moc rychle se projet nedá. Docela dost se tam předjíždí a jezdci tam i dělají chyby. Je to složité místo, když jedou všichni na hraně a musí v té rychlosti zabrzdit přesně na jednom místě. Jakmile to přešvihnete o pár metrů, tak už vám to nevyjde.“

Závod mistrovství světa superbiků startuje v Mostě pátečními tréninky, soutěžní jízdy jsou pak o víkendu na programu vždy od 14 hodin.

Miroslav Lenc, lis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme