České volejbalistky nestačily na favorizovanou Čínu a účast na hrách v Tokiu se jim vzdálila

České volejbalistky prohrály v prvním utkání olympijské kvalifikace s domácí Čínou 0:3 po setech 18:25, 23:25 a 19:25. Ze skupiny B ve městě v Ning-po postoupí na hry v Tokiu pouze vítězky.

Ning-po (Aktualizováno: 14:53 2. 8. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká volejbalová reprezentace na ME v Ázerbájdžánu

Česká volejbalová reprezentace (archivní foto). | Foto: Petr Kadeřábek | Zdroj: Český rozhlas

V sobotu nastoupí svěřenkyně řeckého kouče Jannise Athanasopulose proti Turecku a v neděli budou hrát s Německem. Dnešní prohra je s největší pravděpodobností o tokijské hry připravila, naposledy české reprezentantky startovaly pod pěti kruhy v roce 1972 v Mnichově.

Čeští volejbalisté do 21 let si o medaile nezahrají. Na mistrovství světa podlehli Íránu 0:3

Číst článek

Číňanky jsou naopak úřadující olympijské vítězky z Ria de Janeiro a v domácí hale potvrdily roli favorita na postup, ale Češky jim vzdorovaly hodinu a 20 minut. „Čínské tornádo nás nesmetlo,“ napsal na sociálních sítích asistent trenéra Martin Hroch.

Ze dvou třetin zaplněná hala pro 9000 diváků hnala domácí a v prvním setu vydržel vyrovnaný průběh do stavu 5:5. Pak získala Čína náskok a udržela ho do konce.

„První set jsme se jen rozkoukávali, abychom v tom druhém už donutili domácí trenérku k oddechovým časům,“ uvedl Hroch. Druhou sadu začaly Češky dvoubodovým vedením, pak musely Číňanky i střídat a držely se neustále v závěsu. Riskovaly servis, z čehož sice pramenily chyby, ale druhý set ztratily nejtěsnějším rozdílem. „V koncovce nás připravily o výhru tři na pásce končící servisy,“ popsal Hroch.

Ve výborné hře pokračovaly volejbalistky i ve třetím setu, v němž po smeči Mlejnkové zvýšily na 7:3. Ještě vedly 8:4 a 14:12, jenže tlaku domácích přes obětavý výkon neodolaly. Od stavu 15:15 ztratily pět výměn za sebou a do konce zápasu získaly už jen čtyři body. „Během jednoho postavení jsme dovolili domácím se nadechnout a uzavřít tak první kvalifikační zápas turnaje,“ dodal Hroch.

V českém týmu zářila stejně jako při cestě za titulem v nedávné Evropské lize smečařka Andrea Kossányiová, která byla s 16 body nejlepší hráčkou utkání. Obávaná domácí hvězda Ču Tching bodovala dvanáctkrát.

V lednu se ještě uskuteční kontinentální kvalifikace. Ještě sice není znám počet účastníků v evropské části, ale vzhledem k tomu, že Češky chybí po 14 letech na mistrovství Evropy, tak nejspíš o tuto možnost boje o olympiádu přijdou.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme