Ženská basketbalová reprezentace rok nehrála zápas, už nyní ale může postoupit na mistrovství Evropy

Po dvou zápasech kvalifikace o postup na mistrovství Evropy jsou české basketbalistky stoprocentní. Za určitých okolností si tak účast na šampionátu mohou v předstihu zajistit už v tomto reprezentačním okně. Češky ale musí obě nadcházející utkání v lotyšské bublině s Dánskem a Itálií bezpodmínečně vyhrát. A to do nich jdou kromě jiného jen po několika společných trénincích a roční pauze od posledního zápasu národního týmu.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České basketbalistky

Po dvou zápasech kvalifikace o postup na mistrovství Evropy jsou české basketbalistky stoprocentní. Za určitých okolností si tak účast na šampionátu mohou v předstihu zajistit už v tomto reprezentačním okně | Zdroj: Reuters

„Rok už je docela dlouho. Už se na to docela těším, i když jsou to takové zvláštní situace,“ řekla Radiožurnálu pivotka španělské Girony Julia Reisingerová. Ta je jednou ze dvou basketbalistek, která na sraz národnímu týmu přijela ze zahraničí, a tak na rozdíl od svých spoluhráček v posledních týdnech mohla trénovat a hrát i zápasy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ženskou basketbalovou reprezentaci čekají kvalifikační zápasy v Lotyšsku. Více si poslechněte v reportáži Jakuba Kanty

Deset zbylých reprezentantek takové štěstí kvůli vládním nařízením proti šíření koronaviru v Česku nemělo. „Když se bavíme mezi sebou, tak se snažíme ty podmínky brát tak, jak jsou, protože je to skutečnost a nemá smysl nad tím nějak lamentovat a stěžovat si nemá význam,“ bere situaci tak, jak je, trenér české ženské basketbalové reprezentace Štefan Svitek, který kvůli zranění i covidu-19 postrádá v lotyšské bublině několik opor.

„Celá korona situace je speciální. A možná i to, v jakém jsme složení, je jiné, než bývalo, ale beru to jako generační obměnu,“ říká vicemistryně světa z roku 2010 Kateřina Elhotová - nejzkušenější členka současného výběru.

České basketbalistky zahájily kvalifikaci o evropský šampionát vítězně. Favoritky z Itálie porazily 62:52

Číst článek

„Nepřijede Romča Hejdová, což je velká ztráta, nebudeme mít Verču Voráčkovou, ani Terku Vyoralovou, takže nám bude chybět dost ze základních hráčů. Ale zase po tréninkách, co jsme měli, mám radost, že fungujeme jako tým,“ dodala Elhotová.

Ani času na společnou přípravu a dohnání tréninkového manka po skoro měsíčním výpadku ale nebylo úplně mnoho - jen něco málo přes týden. „Nedohání se nic. Jsem celkem překvapený, že zatím naše hra na tréninkách vypadá celkem dobře. Skutečně jako kdyby ani nějaká dlouhá pauza nebyla. Ale víte, že to je trénink a až skutečně ostrý zápas nás prověří,“ dodal Svitek.

A ten je na programu v pátek od 15.30. Svitkovy svěřenkyně vyzvou v Rize v kvalifikaci o postup na evropský šampionát dánské basketbalistky.

Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme