Basketbalistky USK zvládly rozhodující duel s italským Schiem a zahrají si ve Final Four Evropské ligy

Basketbalistky ZVVZ USK Praha porazily doma v rozhodujícím třetím čtvrtfinále Evropské ligy Schio 74:54 a postoupily potřetí za sebou do Final Four. V semifinále se utkají 12. dubna s francouzským týmem Villeneuve d'Asc, který zvítězil v Maďarsku na palubovce Miškovce 73:58. Druhou dvojici tvoří obhájce trofeje Fenerbahce Istanbul a další turecký celek Mersin, poražený finalista minulého ročníku.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zleva Dorka Juhaszová z Famila Schio a Ezi Magbegorová z USK

Zleva Dorka Juhaszová z Famila Schio a Ezi Magbegorová z USK | Foto: Roman Vondrouš | Zdroj: ČTK

České mistryně, které před dvěma týdny zvítězily doma 78:60, ale pak prohrály minulou středu v Itálii 61:73, se dostaly do rozhodující fáze soutěže posedmé v historii. K triumfu je táhla německá pivotka Nyara Saballyová, která zaznamenala 19 bodů.

Basketbalová dáma Hejková vypráví o Eurolize, Rusku, i o křivdách. ‚Nepřipouštět si, že je to těžké,‘ říká

Číst článek

María Condeová si připsala double double za 11 bodů a 11 doskoků. Hostům nestačilo ani 15 bodů a 11 doskoků Dorky Juhászové. Česká pivotka Julia Reisingerová vstřelila v dresu italského týmu po nemoci dva body.

Pražanky vrátily Schiu loňskou porážku v boji o třetí místo. Ve čtvrtfinále Evropské ligy vyřadily italský celek podruhé během tří sezon, také před dvěma lety vyhrály 2:1 na zápasy. Nadále mohou usilovat o druhý euroligový titul. Dosud jedinkrát triumfovaly před devíti lety.

České šampionky se musely obejít bez zraněné kapitánky a rozehrávačky Teji Oblakové. Schiu se naopak vrátila Reisingerová, jež do čtvrtfinálové série zasáhla poprvé. Spolu s italským týmem dorazilo do Prahy několik desítek jeho fanoušků.

Hostující hráčky zahájily duel bojovně a i díky šesti bodům Juhászové se ujaly vedení 11:4. USK ale vrátila brzy na dostřel sedmi body Condeová. První čtvrtina skončila smírně 16:16.

Pražanky ve druhé čtvrtině zpevnily obranu. Více než sedm minut nedovolily soupeřkám skórovat a po šňůře 14 bodů utekly do vedení 30:18. Schio snížilo, USK přesto odcházel do poločasové přestávky s devítibodovým náskokem. Schio nasbíralo tou dobou 10 ztrát, USK jen polovinu.

Svěřenkyně trenérky Hejkové zachytily i úvod druhé půle. Po šesti bodech Ezi Magbegorové zvýraznily vedení na 40:25. Kouč Schia Jorgos Dikaiulakos si vzal oddechový čas, náskok USK přesto narostl až na 18 bodů. Teprve v závěru třetí čtvrtiny italský tým snížil, USK ale vrátila před závěrečnou části dvojciferný náskok trefou s klaksonem Condeová.

Pražanky zlomily definitivně odpor soupeře v úvodu poslední čtvrtiny. Rozstřílela se hlavně Saballyová, jež získala USK zpět osmnáctibodové vedení. V závěru domácí basketbalistky nepřipustily drama, vyhrály o 20 bodů a vychutnaly si potlesk diváků vestoje.

Čtvrtfinále play off Evropské ligy basketbalistek - třetí zápasy:

USK Praha - Schio 74:54 (16:16, 34:25, 54:42)

Nejvíce bodů: Saballyová 19, Magbegorová 14, Condeová a Voráčková po 11 - Juhászová 15, Guirantesová 10, Sottanaová 8. Fauly: 17:14. Trestné hody: 10/8 - 15/12. Trojky: 2:6. Doskoky: 45:34. Konečný stav série: 2:1.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme