Mistrem světa ve sjezdu je švýcarský lyžař Odermatt, premiérovým triumfem překonal favorita Kildeho

Švýcarský lyžař Marco Odermatt ovládl sjezd na mistrovství světa a navázal na sobotní překvapivý triumf krajanky Jasmine Fluryové. Lídr Světového poháru v Courchevelu porazil o 48 setin favorizovaného Nora Aleksandra Aaamodta Kildeho a získal svou první světovou medaili. Třetí skončil Kanaďan Cameron Alexander. Žádný český lyžař ve sjezdu nestartoval.

Courchevel (Francie) (Aktualizováno: 13:21 12. 2. 2023) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marco Odermatt

Marco Odermatt | Foto: Alessandro Trovati | Zdroj: ČTK / AP

Olympijský vítěz v obřím slalomu Odermatt se pravidelně mezi elitou prosazuje i ve sjezdech, ale výhra mu unikala. Po sedmi druhých místech v SP se dočkal triumfu v tom nejdůležitějším závodě této sezony.

Lehce ztratil jen v úvodu tratě, v dalších pasážích měl první nebo druhý čas. Se startovním číslem deset se usadil v křesle pro vedoucího závodníka a čekal, zda se po čtvrtém místě v superobřím slalomu dostane na stupně vítězů.

Nakonec z toho byl světový titul. Nestačil na něj ani vítěz pěti sjezdů v aktuální sezoně SP Kilde, jenž byl stejně jako ve čtvrtečním superobřím slalomu stříbrný. Na první velké seniorské zlato pořád ještě čeká. Dvě medaile má i z loňských olympijských her v Pekingu, kde skončil druhý v kombinaci a třetí v super-G.

Ze životního úspěchu se radoval pětadvacetiletý Alexander, který ve Světovém poháru zazářil jen výhrou ve sjezdu v Kviftjellu loni v březnu. Po zlatu Jamese Crawforda ze superobřího slalomu se postaral o další překvapivý cenný kov pro Kanadu.

Naopak se nedařilo obhájci titulu Vincentu Kriechmayrovi z Rakouska, který ztratil na vítězného Odermatta 1,16 sekundy a obsadil jedenáctou příčku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme