Archiv | zprávy ze dne 7. července 2005

|Martin Dorazín, Miroslav Konvalina, Petra Lazáková, Marika Táborská, Vít Pohanka |Zprávy ze světa

Útoky v londýnské dopravě si vyžádaly desítky obětí

Teroristé zaútočili v Londýně. Tři nálože vybuchly dopoledne v metru a jedna v autobuse. Policie pak evakuovala podzemní dráhu i nádraží. Část města byla bez proudu, hromadná doprava se zastavila, v ulicích byl chaos. O život přišlo podle dosavadních informací nejméně 37 lidí, 700 dalších je zraněno. K atentátům se na internetu přihlásila dosud neznámá organizace s názvem Tajná skupina džihádu a Al-Káidy v Evropě. Také britský ministr zahraničí Jack Straw prohlásil, že útoky mají znaky teroristické sítě Al-Káida. Policie je ale zatím v označení pachatele zdrženlivá.

|Milada Richterová, Marián Vojtek |Ekonomika

Ministerstvo financí si utáhne opasek

Ministerstvo financí propustí do konce příštího roku 252 ze 1473 úředníků. Zeštíhlení je důsledkem auditu, který si nechal ministr financí Bohuslav Sobotka vypracovat v rámci úspor od poradenské společnosti Deloitte. Ze závěrů auditu, při kterém se podrobně mapovaly všechny procesy v resortu financí vyplývá, že odtud ještě letos odejde asi 170 zaměstnanců. Jen na platech propuštěných úředníků se ušetří ročně asi 100 miliónů korun.

|Martin Dorazín, Vilém Janouš |Zprávy ze světa

Sídlo polského premiéra zachvátil požár

Ve Varšavě v souvislosti s výbuchy v Londýně zasedala krizová rada města. Specialisté prohledávali varšavské metro. Velkou nervozitu vyvolala zpráva, že hoří budova kanceláře polského premiéra. Na místě zasahovalo pět hasičských vozů a záchranáři evakuovali zaměstnance úřadu ministerského předsedy.

|Helena Šulcová, David Vandrovec, Marián Vojtek, Vilém Janouš, Judita Hrubešová |Zprávy z domova

Česko zpřísňuje bezpečnostní opatření

Na teroristické útoky v Londýně, jehož centrem dnes otřáslo několik výbuchů, reagovala také česká vláda svým usnesením. Kabinet podle premiéra Jiřího Paroubka útok označil za barbarský a odsoudil jej. Ministr vnitra František Bublan nařídil přísnější bezpečnostní opatření, především v hromadné dopravě. Lépe střeženo například bude metro, letiště, železnice, obchodní domy a vládní budovy. Pod větší ochranou bude i Rádio Svobodná Evropa. Armáda je připravena pomoci Integrovanému záchrannému systému. Podle BIS ale Česku nebezpečí nehrozí.

|Lucie Husárová 1, Marián Vojtek |Zprávy z domova

Marie Benešová z postu nejvyšší státní zástupkyně odstupovat nehodlá

Nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová tvrdí, že Ministerstvo spravedlnosti na ni činí nátlak a chce aby odešla. Důvodem k tomuto tvrzení jsou další spory, které se rozhořely mezi Benešovou a Ministerstvem. Marie Benešová také řekla, že důkazy o údajném uplácení novináře z Novy mluvčím resortu spravedlnosti nemá a ani je zpětně nebude hledat. Nejvyšší státní zástupkyni k tomu vyzval premiér, ministr spravedlnosti a také předsedkyně sněmovního ústavně právního výboru Vlasta Parkanová.

|Jaromír Janev, Marika Táborská |Zprávy ze světa

Zarkávího skupina oznámila zavraždění egyptského velvyslance v Iráku

Teroristická organizace Al-Káida údajně v Iráku zavraždila zajatého egyptského velvyslance Ihába Šarífa. Oznámila to prostřednictvím své internetové stránky. Šaríf byl nejvyšší arabský diplomat, který byl v Iráku unesen. K jeho zajetí a následné popravě se přihlásila skupina hledaného Jordánce abú Músy Zarkávího, kterého Spojené státy považují za vůdce odboje v Iráku.

|Petra Lazáková, Marika Táborská, Martin Hromádka |Zprávy ze světa

Teroristé zaútočili v londýnské dopravě

Neznámá teroristická organizace odpálila několik náloží v Londýně. Série výbuchů napřed zastavila metro, pak následovala exploze v autobuse, po níž přestala jezdit i povrchová veřejná doprava. Podle oficiálních policejních zpráv zahynulo 33 lidí, mnoho dalších bylo zraněno. K atentátům se na internetu přihlásili islamisté, policisté jsou ale zdrženliví. Upozorňují, že u podobných případů je běžné, že se hlásí vždy několik skupin, které si tak dělají reklamu.

|Ondřej Černý, Vilém Janouš |Zprávy z domova

Předávání utajených informací zlepší moderní technika

Moderní způsob předávání utajovaných informací mezi úřadem vlády a vládními institucemi dnes získal souhlas ministrů. Kabinet schválil analýzu jeho pilotního projektu. Systém by měl podle ministerstva vnitra, které ho bude spravovat, umožnit nejen klasické telefonování ale i digitální přenos dat. Volající i příjemce si tak budou moci vyměňovat informace označené stupněm důvěrné, vybrané instituce pak až stupněm tajné.

|Vít Pohanka, Vilém Janouš |Zprávy ze světa

Aktivisté se ve Skotsku chystají na další protesty

Summit skupiny G8 provázejí protesty aktivistů. Policisté v okolí hotelu Gleneagles, kde politici jednají, se připravují na nové protesty. Včera se pokusili demonstranti na několika místech neúspěšně proniknout přes plot na hotelové pozemky a policie asi stovku z nich zatkla. I proto se úřady snaží nenechat nic na náhodě.

|Pavel Novák, Martin Hromádka |Zprávy ze světa

Ministr Svoboda zůstal kvůli poruše letadla v Mauretánii

Letoun armádní letky opět selhal. Tentokrát musel stroj s ministrem zahraničí Cyrilem Svobodou nouzově přistát v Mauretánii. Šéf české diplomacie s doprovodem směřoval na návštěvu několika zemí Latinské Ameriky. Delegace nyní čeká na náhradní letadlo z Prahy. Ohrožena je důležitá část programu návštěvy.

|Martin Hromádka, Zuzana Boleslavová |Zprávy ze světa

Tisk: Pomůže summit G8 Africe?

Ve Skotsku začal summit nejsilnějších zemí světa, takzvané G8. Jedním z klíčových témat tohoto setkání je pomoc Africe. Názory na účinek slíbeného oddlužení některých afrických zemí se však liší. Například německý Die Welt zůstává spíše skeptický. Tvrdí, že odpuštění dluhů Africe nepomůže.

|Milan Kocourek, Martin Hromádka |Zprávy ze světa

Ve Skotsku začínají jednání summitu G8

Summit sedmi nejprůmyslovějších států světa a Ruska má dnes na programu den plný jednání. Dominovat budou témata jako globální oteplování, pravidla světového obchodu, vztahy k Africe, nebo pomoc chudým zemím. Ve skotském Gleneagles bude také čelit protestům antiglobalistických demonstrantů.

|David Vandrovec |Ekonomika

Ekonomická informace 7. 7. 2005

Ekonomové odhadují, že zahraniční obchod skončil v květnu přebytkem 5 miliard korun. Přesnou statistiku má přitom dnes zveřejnit Český statistický úřad. Bilance obchodu tak bude zhruba stejná jako v dubnu, kdy skončila přebytkem 5,1 miliardy korun. Českým firmám se vzhledem k problémům západoevropských ekonomik stále daří slušně vyvážet, naopak růst dovozů do země se postupně snižuje. Od počátku roku by se tak přebytek obchodu vyšplhal již na 30 miliard korun.

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru