Inspekce monitoruje klíčky v ČR, Německo podezření zpochybňuje

Státní zemědělská a potravinářská inspekce od rána prověřuje, jestli se i do České republiky dostaly podezřelé zeleninové a luštěninové klíčky. Hygienici zároveň čekají na podrobnější výsledky z německých laboratoří, které podle předběžných zpráv německých úřadů výskyt nebezpečné střevní bakterie na výhoncích z farmy v Dolním Sasku nepotvrzují. Nebezpečné střevní infekci podlehlo v Německu už 21 lidí. V České republice se zatím z nákazy léčí jedna americká turistka, která se pravděpodobně nakazila v severním Německu.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výhonky z Německa.jpg

Německé úřady krátce po 15. hodině oznámily, že první výsledky testů nepotvrdily výskyt nebezpečné střevní bakterie na zeleninových klíčcích z farmy v Dolním Sasku. Takže pátrání po zdroji infekce bude zřejmě pokračovat.

Aktuální stav monitoringu SZPI popisuje Michal Spáčil: „Ústřední inspektorát nyní shromažďuje údaje od krajských inspektorátů, zda jsou tyto výrobky z Německa do České republiky dovážené a prodávané, ale také jejich dovoz z jiných zemí a tuzemská výroba. Předpokládám, že by to mohlo být během dneška.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si příspěvek Jana Hergeta o českých ohlasech na nebezpečí německých potravin

Hlavní hygienik ČR Michal Vít vzkazuje, že není důvod k obavám. Pokud by se kontaminované výhonky prodávaly i u nás, tak by se to prý už projevilo. Ze zeleniny určitě lidé nemusí mít strach, stačí jen dodržovat zásady obvyklé hygieny, tedy zeleninu i ovoce před zpracováním důkladně omýt.

Poplašné zprávy z minulého týdne o podezřelých okurkách nebo salátu ovlivnily negativně i český trh se zeleninou. Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby se spotřebitelé logicky zalekli a poptávka po zelenině citelně klesla.

Samozřejmě více v zahraničí, ale i v České republice hlásí prodejci zeleniny pokles až o 30 procent. Jan Veleba si ale zároveň myslí, že tahle panika brzy opadne, což může být dobrá příležitost pro české zemědělce:

„Já osobně jsem přesvědčen, že po té vlně sešupu zájmu o zeleninu z České republiky i ze zahraničí se to ustálí a že spotřebitelé budou čím dál víc žádat českou zeleninu.“

O poznání horší pozici budou mít pěstitelé biozeleniny. Nebezpečná bakterie Escherichia Coli se totiž na zeleninu mohla dostat z výkalů hospodářských zvířat, které se používají na hnojení.

Podle zemědělského analytika Petra Havla se ale pro tento způsob hnojení v České republice používá jiná technologie, která riziko minimalizuje a navíc se využívá opravdu jen výjimečně.

Jan Herget, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme