Kolínská automobilka TPCA se chystá přijmout 350 nových pracovníků

Kolínská automobilka TPCA se chystá přijmout nové pracovníky. Do poloviny roku potřebuje 350 nových lidí, kteří se budou podílet na výrobě takzvaných malých vozů. Pro Kolínsko, které patří ve středních Čechách k regionům s nejvyšší nezaměstnaností, je to velmi příznivá zpráva.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

montážní linka v TPCA

montážní linka v TPCA | Foto: TPCA

Loni touto dobou řešila kolínská automobilka opačný problém. Z továrny tehdy kvůli poklesu výroby odešlo asi 500 lidí. Většina z nich využila systém dobrovolných odchodů, kdy jim automobilka nabídla nadstandardní odstupné závislé na odpracované době.

Továrna kvůli poklesu výroby také změnila systém v montážních halách. Namísto tří výrobních týmů má pouze dva a střídají se ranní a noční směna od pondělí do čtvrtka.

Minulý týden však automobilka oznámila, že dostala víc objednávek, a linku tak znovu zrychlí. K tomu potřebuje pracovní posilu, proto přichází s náborem nových zaměstnanců.

Zatím půjde pouze o agenturní pracovníky. Zájemci o práci se sice mohou hlásit přes náborovou kancelář automobilky, ta je však odkáže na spolupracující agentury. Noví pracovníci se však časem mohou stát kmenovými zaměstnanci TPCA, záleží hlavně na tom, jestli se pro ně najde práce dlouhodobě a také, jak dobře budou zvládat pracovní náplň.

Teoreticky se do kolínské automobilky mohou vrátit i bývalí zaměstnanci, kteří z ní loni odešli s nadstandardním odstupným.

Podmínkou pro čerpání nadstandardního odstupného bylo sice jisté přechodné období, během kterého se o práci v továrně nemohli ucházet, to však už zpravidla vypršelo.

Firma zpětně zaplatí i přestávky

V souvislosti s děním v automobilce se objevila ještě jedna zajímavá zpráva. Ta potěší současné i bývalé zaměstnance TPCA. Výrobce malých vozidel svým pracovníkům tři roky neproplácel bezpečnostní přestávky. Na základě odborné analýzy teď firma uznala, že se nařízení zaměstnanců automobilky týká.

Podle platné legislativy musí firmy s vnuceným tempem svým lidem poskytovat bezpečnostní přestávky a zároveň je zahrnovat do pracovní doby. Zaměstnanci kolínské automobilky sice bezpečnostní pauzy měli, ale odpočívali zadarmo.

Továrna proto teď vyplatí svým zaměstnancům kompenzace. V průměru na nejrozšířenější pracovní pozici dostanou něco přes 16 tisíc korun. Výrobce malých aut pošle peníze i lidem, kteří už z továrny odešli. Celkem se tak automobilka TPCA chystá rozdělit zhruba 50 milionů korun.

Michal Trnka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme