Sepp Blatter i přes skandály zřejmě obhájí pozici prezidenta FIFA

Pokud tři čtvrtiny z 208 delegátů svým hlasováním nezmění program kongresu FIFA, který dnes začíná v Curychu, bude mít světový fotbal od zítřka nového šéfa. Tedy jen teoreticky, protože jediným kandidátem na funkci prezidenta Mezinárodní fotbalové federace je ten současný. Švýcar Sepp Blatter řídí jednu z nejbohatších organizací světa už třináct let a bez ohledu na skandály, které se na FIFA valí ze všech stran, v tom bude zřejmě pokračovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident FIFA Sepp Blatter při návštěvě Prahy

Prezident FIFA Sepp Blatter při návštěvě Prahy | Zdroj: ČTK

Zdá se, že i kdyby celá FIFA byla zkorumpovaná, pětasedmdesátiletý Blatter se svým osobním marketingovým heslem "Fotbal pro všechny a všechno pro fotbal" zůstane bez poskvrny. Švýcarský lišák a výtečný řečník umí ve vysoké fotbalové politice chodit, vždyť se v ní pohybuje od prvopočátku coby jeden ze symbolů komercionalizace fotbalu v 70. letech minulého století. Na vrchol pyramidy ho rozhodně nevynesly jen jeho píle a charisma.

V situaci, kdy těsně před volbou čelil nařčení z korupce, není poprvé. V roce 2002 vyhrál prezidentské volby i přesto, že curyšský soud v té době sbíral důkazy, aby mohl Blattera začít za korupci stíhat. Oproti tomu je letos jeho pozice náramně jednoduchá. Zvlášť proto, že po výroku etické komise FIFA nebude mít při hlasování už podruhé za sebou protikandidáta. Tím měl být Katařan Mohamed Bin Hammám.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pozice prezidenta FIFA Seppa Blattera je neotřesitelná. Zítra zřejmě obhájí svůj post

"Komise s potěšením konstatuje, že pan Sepp Blatter, prezident FIFA, neporušil předpisy Mezinárodní fotbalové federace a proto v tomto případě není nutné zahajovat vyšetřování. V případě pana Bin Hammáma jsme naopak rozhodli, že dotyčný nesmí vykonávat žádnou funkci v domácím ani mezinárodním fotbale, než etická komise FIFA vyšetří podezření z korupce a sdělí svůj závěr," přečetl ortel namibijský předseda etické komise FIFA Petrus Damaseb.

V praxi to znamená, že i kdyby Katařan svou kandidaturu kvůli nařčení z pokusu uplácet delegáty předem nevzdal, o prezidentství by se stejně ucházet nemohl. Blatter tak má cestu k další nadvládě nad jednou z nejbohatších podnikových pokladen světa volnou.

Jen si bude muset najít částečně novou družinu, protože Katařan Bin Hammám i další v tomto případu z korupce obviněný Trinidaďan Jack Warner byli dlouho její součástí. Začali ale svému šéfovi evidentně přerůstat přes hlavu a teď svůj vliv náhle zcela ztrácejí. Naopak zapamatovat bychom si měli jméno jiného člena výkonného výboru FIFA, Chucka Blazera. Právě tento Američan své kolegy Bin Hammáma a Warnera z korupce nařknul a středeční volba FIFA zřejmě ukáže, komu tím dobře posloužil.

Alena Benešová, Jan Kaliba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme