Poslanci ODS a VV se schází nad řešením vládní krize

Koaliční strany čeká další intenzivní jednání, jak ven z vládní krize. Před polednem se sešli poslanci občanských demokratů, odpoledne pak bude jednat klub Věcí veřejných. Po včerejším setkání lídrů ODS, TOP 09 a VV je zatím jasné jen to, že koalice chce dál pokračovat ve stávající podobě. Neshody na personálním obsazení vlády ale dál trvají.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecký klub VV už bez vyloučených členů

Poslanecký klub VV už bez vyloučených členů | Zdroj: ČTK

Vládní krizi odstartovalo podezření z uplácení některých politiků Věcí veřejných a přímé propojení nejmenší vládní strany s bezpečnostní agenturou ABL.

Přehrát

00:00 / 00:00

Svůj postoj k vládní krizi vysvětloval v Ranním Radiožurnálu ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09

Premiér Petr Nečas (ODS) už prezidentovi Václavu Klausovi navrhl odvolání dvou ministrů VV Radka Johna a Josefa Dobeše a přinesl mu i demisi ministra dopravy Víta Bárty.

Klaus ale návrhy nepřijal. Trvá na tom, že dřív mu musí premiér říct, jak si představuje další fungování vlády.

Věci veřejné podmiňují výměnu svých ministrů odchodem dvou ministrů ODS - Alexandra Vondry a Ivana Fuksy - a ministra financí Miroslava Kalouska z TOP 09. Šéf obrany Vondra už svou rezignaci nabídl. Kalousek k odchodu z vlády nevidí důvod.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předsedkyně poslaneckého klubu VV Karolína Peake v Ranním interview Radiožurnálu

„Rozumím tomu, že spoustě lidí může vadit, že TOP 09 je jediná koaliční strana, která žádný skandál nemá, a aby to tak nevypadalo, tak je potřeba mířit i do jejích řad. Ale to je argument, který těžko přijmeme,“ zdůraznil Kalousek ve vysílání Radiožurnálu.

Předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných Karolína Peake v Ranním interview Radiožurnálu znovu zopakovala, že její strana na Kalouskově odchodu trvá.

„Nabídku rezignace Alexandra Vondry určitě velmi vítáme, naše požadavky ale byly širší. My nechceme zůstat zakopaní v zákopech, určitě chceme jednat, ale mandát od poslaneckého klubu byl jasně dán. Náš klub bude zasedat opět dnes a uvidíme, zda nám dá možnost vyjednávat v nějakých jiných mantinelech, nicméně ustupovat určitě nechceme,“ uvedla Peake.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr spravedlnosti JIří Pospíšil (ODS) v ranním vysílání Rádia Česko

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil z ODS prohlásil, že Věci veřejné by v rekonstruované vládě neměly mít na starosti vnitro.

„Nikdy nedojde k vyloučení podezření, že takovýto zástupce je nějak napojen na ABL a že je zezadu řízen Vítem Bártou. To je myslím zcela jasný objektivní důvod a počkejme si, jak to dopadne,“ podotkl Pospíšil.

Jednání K9 tedy budou pokračovat a výstup z nich má být v písemném dodatku koaliční smlouvy. Podle Pospíšila by měl dodatek obsahovat právě personální změny na postech ministrů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Postoj ČSSD k vládní krizi vysvětlovat na Rádiu Česko místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek

„Pokud pan premiér ohlásil rekonstrukci vlády, personální změny, případně i změny v jednotlivých křeslech mezi jednotlivými politickým stranami, které se účastní na koalici, tak je logické, že tyto změny se musí promítnout do koaliční smlouvy. Osobně nepředpokládám, že by mělo dojít ke změnám v oblasti programu vlády,“ doplnil Pospíšil.

Avizované změny ve vládě nestačí sociální demokracii, potvrdil Rádiu Česko místopředseda sněmovny za ČSSD Lubomír Zaorálek. Jeho strana chce, aby další působení kabinetu bylo podmíněno novým hlasováním o důvěře ve sněmovně.

„Tady přece nejde o to, jestli někdo odejde a tím se něco vyřeší. To, čemu čelíme, je krize vládnutí, špatná vláda. Nestačí se prostě ptát, jestli bude odvolán ten či onen ministr, ale co si počneme se situací, kdy se tady nevládne,“ uvedl Zaorálek.

Viktorie Hošková, Věra Pfeifferová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme