Zeman další případnou vládu nejmenuje, dokud se nevyšetří kauza kolem Nagyové

Kabinet Jiřího Rusnoka bude vládnout, i když nezíská podporu sněmovny. Ve svém projevu před poslanci to řekl prezident Miloš Zeman. Hlava státu totiž nejmenuje nového premiéra, dokud neskončí vyšetřovaní v případu údajných politických trafik a zneužití Vojenského zpravodajství.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman vystoupil s projevem před poslanci

Prezident Miloš Zeman vystoupil s projevem před poslanci | Zdroj: ČTK

Podle prezidenta potrvá vyšetřování v kauze kolem někdejší nejbližší spolupracovnice a přítelkyně expremiéra Petra Nečase (ODS) Jany Nagyové ještě několika týdnů.

„A ujišťuji vás, i kdybyste mě lámali kolem, že během těchto několika týdnů žádný druhý pokus nepodniknu,“ prohlásil Zeman.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vystoupení prezidenta sledovala ve sněmovně reportérka Lucie Husárová

Základem vyšetřování podle něj není stíhání tří exposlanců pro údajnou korupci ani vyšetřování nezákonnosti kolem Vojenského zpravodajství, ale postupné odhalování propojení některých politiků a politických struktur s takzvanými kmotrovskými mafiemi.

V projevu před poslanci přitom prezident na rozhovor olomouckého státního zástupce Iva Ištvana pro Hospodářské noviny a jeho slova, že je možné čekat senzaci.

Nechat Nečasovu vládu úřadovat by podle Zemana bylo nejjednodušší, ale také nejméně správné. Měla prý prokazatelně nejnižší důvěru lidí.

Je prý také hluboce přesvědčen, že faktickým premiérem bývalé vlády Petra Nečase byl tehdejší ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). A stejné by to podle Zemana bylo i v případě, že by premiérkou jmenoval Miroslavu Němcovou (ODS).

'Rusnokova vláda ukázala, že je jasně lepší než Nečasova'

Zeman jmenoval vládu Rusnoka, protože věřil, že to povede k rozpuštění sněmovny. Sice nesouhlasí se všemi jejími dosavadními kroky - nelíbilo se mu například odvolání šéfa Národního divadla - i tak je prý jasně lepší než ta Nečasova. Kromě jiného zdůraznil, že má podporu jak zaměstnavatelských svazů, tak odborů.

Prezident si podle Němcové nechává diktovat další postup od žalobce Ištvana

Číst článek

„Je to vláda, která je nástrojem boje proti korupci, protože v jejím programovém prohlášení je obsažen závazek, že nebude zasahovat do probíhajícího vyšetřování a narušovat toto vyšetřování politickými tlaky,“ dodal prezident.

Po volbách Miloš Zeman podle svých jmenuje premiérem vítěze voleb. Kdyby se vrátila bývalá koalice, je prý možné, že někteří ministři budou úřad řídit z vězení.

Kalousek: Zeman koordinuje své kroky s policií a žalobci

Podle Miroslava Kalouska, který byl hlavním terčem Zemanovy kritiky, prezident svým dnešním projevem před poslanci ani tak nepodpořil vládu Jiřího Rusnoka, jako marně hájil svůj "zoufale nekompetentní postup" při jejím jmenování.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reakce zástupců parlamentních stran na projev prezidenta zaznamenala reportérka Věra Masopustová

Kalousek podotkl, že Zeman zřejmě koordinuje své kroky s policií a žalobci.

„To je už druhý krok pana prezidenta, ve kterém přiznává přímé propojení mezi policejní akcí a politickým uspořádáním, které prosazuje. Pokud bude své rozhodování odvozovat od činnosti orgánů činných v trestním řízení, pak je zřejmé, že jsou jejich kroky koordinovány,“ reagoval první místopředseda TOP 09.

Také úřadující předseda ODS Martin Kuba pokládá za zvláštní, že Miloš Zeman postupuje podle informací od olomouckého vrchního státního Iva Ištvana. Vypadá to, že se pan prezident řídí informacemi, které ostatní politici nemají, řekl Kuba.

Naopak místopředseda ČSSD Michal Hašek pokládá Zemanův plán za státnický. „Nevybočí z výkonů ústavních zvyklostí jiných prezidentů České republiky. Nepamatuji si, že by tehdy reakce Václava Havla vzbuzovaly nějaké hysterické reakce politické scény nebo demokratických médií,“ uvedl Hašek.

Prezidentovo otálení při druhém pokusu o sestavení vlády vítají i komunisté a Věci veřejné.

Lucie Husárová 1, Věra Pfeifferová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme