Pospíšil kvůli nedodržování lhůt u soudu v Litoměřicích podá kárné žaloby

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil podá kárné žaloby na dvě soudkyně Okresního soudu v Litoměřicích. Nedávná prověrka práce soudu podle ministra odhalila závažná provinění včetně nedodržení zákonných lhůt. Pospíšil proto chce, aby místopředsedkyně soudu Jana Márová přišla o talár. Její nadřízená, předsedkyně soudu Václava Porubjaková, by pak měla opustit vedoucí funkci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Pospíšil, briefing k pověření Stanislava Mečla dočasným vedením Vrchního státního zastupitelství

Jiří Pospíšil, briefing k pověření Stanislava Mečla dočasným vedením Vrchního státního zastupitelství | Foto: Filip Jandourek

Mimořádná prověrka ministerstva a BIS, která souvisí se stíháním dvou tamních soudců za korupci, na soudu odhalila desítky případů překročení zákonných lhůt, značnou část právě u místopředsedkyně Márové.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil a viceprezidentka Soudcovské unie ČR Daniela Zemanová ve Stalo se dnes Radiožurnálu

Za skandální považuje Pospíšil zejména fakt, že ve dvou případech překročila vazební lhůty u mladistvých.

„Pokud soud nerespektuje zákonné lhůty pro vazbu a nechá občana déle, než stanoví zákon, tak já to považuji za mimořádně silný zásah do občanských práv dotyčného obžalovaného. Je třeba na to reagovat velmi tvrdě a exemplárně, proto navrhujeme, aby dotyčná soudkyně přestala být soudkyní,“ uvedl Pospíšil.

O litoměřickém soudu se začalo mluvit koncem října, kdy policie začala kvůli uplácení stíhat dva tamní soudce Josefa Knotka a Ladislava Jelínka. První je od té doby ve vazbě, druhý na svobodě, ovšem dočasně zproštěn funkce soudce. Za přijetí úplatku jim coby úředním osobám hrozí až osmileté tresty.

Pospíšil zdůraznil, že těmito kárnými žalobami na soudkyně prověrka nekončí. „Budeme zkoumat případnou odpovědnost předsedy krajského soudu, pod který spadá tento okresní soud, to znamená Krajského soudu v Ústí nad Labem. Budeme zkoumat, nakolik předseda krajského soudu věděl anebo mohl vědět o pochybeních příslušného okresního soudu,“ řekl.

Kauza má urychlit elektronizaci justice

Kauza litoměřického soudu podle ministra urychlí elektronizaci justice, případy by měl v budoucnu přidělovat jednotlivým soudcům počítač podle náhodného algoritmu. Zatím se na soudech rozdělují spisy v takzvaném "kolečku" podle pořadí, v němž přicházejí případy na podatelnu.

Část justičních šéfů ale chystaný systém, který už funguje na Slovensku, kritizuje. Viceprezidentka Soudcovské unie ČR Daniela Zemanová Radiožurnálu řekla, že by mohl eliminovat případné manipulace s přidělováním věcí, na druhou stranu se obává, že u menších soudů může zlikvidovat specializaci soudců.

„Systém podle našeho názoru může přinést pozitiva, ale je nutno ho prozkoušet v podmínkách České republiky a ověřit, jakým způsobem se bude projevovat,“ podotkla Zemanová.

Český rozhlas, Martin Hromádka, Matěj Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme