Izrael zachvátila panika z prasečí chřipky

Izraelci začali brát vážně rizika prasečí chřipky a místní tisk dokonce začíná psát o hysterickém strachu z této nemoci. S příchodem nového školního roku a před nadcházejícími židovskými svátky obyvatelé ve velkém skupují desinfekční prostředky a mění některé své zvyky. Nový postup zavedly také izraelské aerolinky El Al.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Židé shlížejí z Olivetské hory

Židé shlížejí z Olivetské hory | Foto: Břetislav Tureček | Zdroj: Český rozhlas

V drogériích se za poslední dny čtyřicetkrát zvýšil odbyt desinfekčního gelu na ruce. Domácí výrobci prý nestačí pokrývat poptávku, a tak se gely a lihové ubrousky dovážejí i z východní Asie.

V sedmimilionovém Izraeli už prasečí chřipka zabila 21 lidí a úřady registrují asi 3000 nemocných. Hygienici se snaží paniku tlumit. Obyvatele nabádají, aby hlavně dodržovali často nerespektovaná základní pravidla, jako je kýchání se zakrytými ústy a podobně.

Státní letecký dopravce El Al už přijal razantnější opatření: Pokud se personálu zdá některý cestující nemocný a nemá potvrzení od lékaře, že netrpí prasečí chřipkou, nepustí ho vůbec do letadla.

Milan Kopp, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme