Čína opět uzavřela Tibet pro cizince

Čína zakázala vstup cizincům do Tibetu. Povolení nezbytné k návštěvě této autonomní oblasti bude opět vydáváno až po oslavách šedesátého výročí vzniku Čínské lidové republiky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tibetské Údolí králů

Tibetské Údolí králů | Foto: Robert Mikoláš

Zahraničním návštěvníkům byl vstup do Tibetu zakázán už vloni po vypuknutí násilných protestů i letos v březnu, kdy si Tibeťané připomínali padesáté výročí krvavě potlačeného povstání proti Číně.

Komunistické úřady jsou zřejmě nervózní z posledních střetů v Ujgury obývaném Sin-ťiangu i z útoků v centru Pekingu. Právě tam byli v uplynulých dnech zabiti dva lidé a zraněna i francouzská turistka i přes masivní bezpečnostní opatření.

Zákaz vstupu do Tibetu se ale netýká turistů, kteří získali povolení do konce minulého týdne, jejich pohyb ale bude omezen a cestovní kanceláře za ně nesou v případě jakéhokoli incidentu plnou odpovědnost pod hrozbou pokuty ve výši půl milionu korun.

Jejich průvodci, kteří jsou navíc výhradně Číňané, musí každý den v metropoli Lhase oznamovat program i přesné místo, kde se cizinci budou nacházet. Sami tak nesmí navštívit ani buddhistické kláštery či jiné pamětihodnosti.

Prakticky nemožné je dostat se do Tibetu individuálně, jak to bylo do loňských protestů relativně možné. Vydávání povolení má být obnoveno 8. října.

Oslavy vzniku ČLR v Tibetu budou skromné

Podobné přehlídky a masová shromáždění jako se připravují v Pekingu ve Lhase nebudou. Ostatně čínské vedení je právě kromě hlavního města zakázalo. Pořádají se jen výstavy k tomuto výročí.

Čína už také přijala mohutná bezpečnostní opatření. Policie 1. září spustila ve Lhase rozsáhlou akci proti zločinu zaměřenou hlavně na ubytovny, taneční sály a masážní salony. Na druhé straně jsou pod přísným dohledem buddhistické kláštery, mniši a mnišky mají zákaz vycházet, někdejší političtí vězni byli odvezeni mimo Lhasu.

Robert Mikoláš, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme