Aero Vodochody v Indii neuspělo

Indie nekoupí české cvičné letouny L 159 B. Namísto toho se rozhodla pro britské konkurenční stroje Hawk. Česká společnost Aero Vodochody tak prohrála bitvu o zakázku v hodnotě kolem 30 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aero L-159 Alca

Aero L-159 Alca | Foto: Armáda ČR

Aero do výběrového řízení, které trvalo více než 16 let, vstoupilo až loni a jeho velkou výhodou byla především nižší cena. Právě jeho nabídku se při letošní návštěvě Indie snažil podpořit i tehdejší ministr obrany Jaroslav Tvrdík.

Neúspěch v soutěži ale podle ředitele marketingu Aera Jaromíra Stříbrného prý není pro firmu vážná rána: "Konkurent, který je zmiňován jako vítěz, tak je ze země, která má historicky velice blízký vztah k Indii; my jsme do tohoto obchodu vstupovali až v jisté fázi jeho rozvoje, takže samozřejmě nemohli jsme stavět existenci společnosti jenom na tomto obchodě."

Aero Vodochody, v němž má rozhodující slovo stát, se však dlouhodobě potýká se špatným odbytem svých výrobků. Právě indická zakázka na několik desítek cvičných letadel byla často zmiňována jako možná cesta ven z nesnází této společnosti, jejímž menšinovým vlastníkem je americký Boeing.

Marika Táborská, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme