Křetínský se dohodl s věřiteli francouzské sítě obchodů. S investory do ní vloží 1,2 miliardy eur

Francouzský zadlužený maloobchodní řetězec Casino se „v zásadě“ dohodl s některými hlavními věřiteli na nabídce českého miliardáře Daniela Křetínského a jeho obchodního partnera Marca Ladreit de Lacharrière podporované britským fondem Attestor. Ti firmě v nesnázích navrhli, že jí zajistí čerstvý kapitál a pomohou s restrukturalizací dluhu, aby se vyhnula bankrotu. Společnost to v pátek uvedla na svém webu.

Aktualizováno Paříž (Aktualizováno: 21:45 28. 7. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf Sparty Daniel Křetínský

Křetínský, který ve Francii studoval a francouzsky plynně hovoří, se v zemi už významně angažuje v energetice (archivní foto) | Foto: Filip Jandourek

Předběžná dohoda předpokládá podpis závazné smlouvy v září. Trio investorů vloží do firmy 1,2 miliardy eur (zhruba 29 miliard korun). Restrukturalizace dluhu Casina musí proběhnout „během prvního čtvrtletí roku 2024“.

Daniel Křetínský nechce vkládat peníze do tohoto řetězce sám, ale podpoří ho ještě další obchodní partneři, kterými jsou miliardář Marc Ladreit de Lacharrière a britský fond Attestor.

Křetínský chce rozšířit svůj majetek ve Francii. Se společníkem se snaží ovládnout síť supermarketů

Číst článek

Konzorcium také slíbilo, že francouzskému řetězci pomůže s restrukturalizací jeho dluhu, ta by se měla odehrávat v prvním čtvrtletí příštího roku. Daniel Křetínský v prohlášení uvedl, že jejich skupina je šťastná, že jejich návrh na dlouhodobou záchranu společnosti podpořili jak věřitelé, tak i banky.

V silné konkurenci, která usilovala o francouzský řetězec, Daniel Křetínský těžil z několika faktorů. Jednak z toho, že z tohoto obchodu se stáhli jeho největší konkurenti a největší rivalové, které zná z obchodování kolem deníku Le Monde.

A tito podnikatelé se stáhli z toho důvodu, že prý neměli dostatek informací o finančním stavu této společnosti a neměli dostatečně dobrý výhled do dalších měsíců.

Podpora miliardáře Lacharrièra

Druhý faktor, který Danielu Křetínskému pomohl, bylo místní zázemí a podpora francouzského miliardáře Lacharrièra. A také se mu podařilo na svou stranu přetáhnout i již zmiňovaný britský fond Attestor.

Záchranný plán Křetínského by ukončil 30 let vlády generálního ředitele Casina a většinového akcionáře Jeana-Charlese Naouriho.

A to v době, kdy se tradiční francouzský maloobchodní sektor přizpůsobuje vzestupu e-commerce a řetězců supermarketů s agresivní slevovou politikou, uvedla agentura Reuters.

Šestý největší francouzský maloobchodní řetězec ztrácel podíl na trhu a pokles tržeb ho přivedl na pokraj bankrotu. Ve čtvrtek firma oznámila, že čistá ztráta v pololetí vzrostla na 2,231 miliardy eur z 259 milionů eur před rokem, zejména kvůli odpisům hodnoty aktiv.

Šestý největší francouzský maloobchodní řetězec ztrácel podíl na trhu a pokles tržeb ho přivedl na pokraj bankrotu | Foto: Stephane Mahe | Zdroj: Reuters

Na provozní výsledky podniku měl negativní dopad pokles prodeje a snižování cen v jeho francouzských obchodech. Aktivity firmy ve Francii vykázaly v pololetí provozní ztrátu 299 milionů eur.

Křetínského CMI kupuje francouzské vydavatelství Editis, čeká se na souhlas antimonopolních úřadů

Číst článek

Francouzská vláda se obává propouštění v řetězci. Na konci loňského roku měla skupina v zemi přibližně 50 tisíc zaměstnanců, po celém světě zaměstnává kolem 200 tisíc lidí.

Daniel Křetínský začal své podnikatelské tažení ve Francii v médiích. Vlastní už dlouhodobě týdeník Marianne a časopis El, je také nepřímým akcionářem prestižního deníku Le Monde, což v roce 2018 vzbudilo rozruch, zda zůstane zachovaná nezávislost média.

Křetínský ve Francii také investuje do energetického sektoru. Vlastní tu dvě uhelné elektrárny, jednu na hranicích Francie a Německa a se skupinou Vivendi se také nedávno dohodl a na koupi druhého největšího vydavatelství v zemi, vydavatelství dTest.

Martin Balucha, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme