Čepro od Agrofertu bez veřejné zakázky nakoupilo palivo za pět miliard. Pochybení odmítá

Státní firma Čepro nakoupila v posledních čtyřech letech většinu biosložek do nafty od Agrofertu mimo veřejné zakázky. Zjistily to Hospodářské noviny. Podnik tak mohl porušit zákon – měl by podle některých protikorupčních organizací nakupovat jen podle zákona o veřejných zakázkách. Čepro pochybení odmítá. Hodnota dodávek Agrofertu, který je ve svěřenských fondech premiéra Andreje Babiše (ANO), se za dané roky pohybuje kolem pěti miliard korun.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Holding Agrofert uložil premiér Andrej Babiš (za ANO) v únoru 2017 do svěřenského fondu

Holding Agrofert uložil premiér Andrej Babiš (za ANO) v únoru 2017 do svěřenského fondu | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Na postup státního podniku s ropnými produkty upozornily organizace DatLab a Rekonstrukce státu. Chystají kvůli tomu podnět Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, informují Hospodářské noviny.

Unijní soud pozastavil českou žalobu na Evropskou komisi kvůli neproplacené dotaci pro Agrofert

Číst článek

„Je zřejmé, že tyto nákupy podniku jdou mimo veškeré kontrolní mechanismy pro nakládání s veřejnými prostředky,“ říká Jiří Skuhrovec, analytik DatLabu, který se sledováním veřejných tendrů dlouhodobě zabývá.

„Není přípustné, aby firma v režii ministryně financí nakupovala bez veřejné kontroly, a už vůbec ne od firem ze svěřenského fondu premiéra z téže strany,“ upozorňuje Marek Zelenka ze spolku Oživení, který připravuje zmíněný podnět k antimonopolnímu úřadu.

Podle údajů samotného Čepra, které mají Hospodářské noviny k dispozici, podnik nakoupil od firem Agrofertu ještě v letech 2014 a 2015 biosložku z více než 80 procent ve veřejných tendrech. V následujících letech ale nákupů formou veřejných zakázek ubývalo, až klesly na nulu.

Firmy z holdingu Agrofert přitom mají na dodávkách bionafty pro Čepro dlouhodobě zhruba poloviční podíl. Nejvíce od nich Čepro nakoupilo před čtyřmi lety, to bylo skoro 70 procent veškeré spotřeby.

Agrofert: Přísné podmínky

Čepro postup nákupů hájí. Podle vedení podniku nakupuje bionaftu oběma způsoby. Odkazuje se navíc na dohodu s ministerstvem financí z roku 2008, podle které je zadávání veřejných zakázek pro firmu dobrovolné.

Evropská komise vyšetřuje podezřelé dotace pro české farmáře. Nejméně dva případy se týkají Agrofertu

Číst článek

Pokud se v tendru například přihlásí málo účastníků nebo předloží nevýhodné nabídky, obrací se firma i na další firmy a smlouvu pak uzavírá mimo režim veřejných zakázek. Ročně nakupuje Čepro od 105 tisíc do 200 tisíc litrů bionafty.

„Dohodli jsme se s tehdejším ministrem financí, že přistoupíme k zadávání veřejných zakázek dobrovolně v případech, kdy nás to jako obchodní společnost nebude poškozovat,“ říká pro Hospodářské noviny šéf Čepra Jan Duspěva.

Agrofert k dodávkám do Čepra uvedl, že je získává dlouhodobě buď dle rámcových smluv uzavřených na základě veřejných zakázek, anebo kupních smluv uzavřených na základě obchodního jednání. Podmínky dodávek do Čepra patří podle mluvčího koncernu Karla Hanzelky vůbec k nejpřísnějším.

kso, ako Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme