Největší část příjmů dávají za bydlení a potraviny lidé z chudších regionů, průměrně přes 50 procent

Karlovarský a Ústecký kraj a také východní a severní Morava a Slezsko. To jsou regiony, ve kterých lidem po zaplacení bydlení a potravin zůstane méně peněz než jinde v Česku. Vyplývá to z lednových dat projektu Život k nezaplacení, na kterém Radiožurnál spolupracuje se společností PAQ Research. Sociologové se na ekonomickou situaci pravidelně ptají asi 1600 domácností.

Život k nezaplacení Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nákupy, ilustrační foto

Zlepšit ekonomickou situaci domácností ohrožených chudobou by podle Prokopa mohly i úpravy důchodů (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

V chudších regionech dávají lidé na bydlení a potraviny více než polovinu příjmů. Konkrétně na severozápadě Čech je to 51 procent, o jeden procentní bod víc v Moravskoslezském kraji a na střední Moravě pak 53 procent. Celorepublikový průměr je přitom 48 procent příjmu, které domácnosti vydávají za bydlení a potraviny.

První dodavatel energií oznámil snížení cen pod vládní strop. Ostatní čekají na vhodné podmínky

Číst článek

Lidé v chudších regionech ale mají nižší příjmy. Nezbytné výdaje, třeba i kvůli vysokým cenám energií, jim podle socioložky Elišky Dvořákové ze společnosti PAQ Research vezmou víc peněz. „U seniorů je to především tím, že si nemůžou najít už ani další práci, u samoživitelek nebo rodin s dětmi jim ubírá zdražování cen potravin, už nemají kam sahat do svých úspor,“ vysvětluje.  

Na střední a severní Moravě i na severovýchodě Čech je také víc domácností pod hranicí příjmové chudoby a těch, které mají nízké příjmy a malé úspory. Třeba v Olomouckém a Zlínském kraji je to až 41 procent domácností.

Podle sociologa Daniela Prokopa ze společnosti PAQ Research by s problémem zdražování energií a cen bydlení mohlo pomoci například zavedení zvláštních stropů na elektřinu a plyn právě pro lidi s nejnižšími příjmy, nebo sociálního tarifu na energie. O tom už na jaře mluvila vláda Petra Fialy z ODS, nakonec ale zavedla plošná opatření pro všechny domácnosti.

Proč berou ženy v Česku o 16 procent méně než muži? Vyspělost ekonomiky není totéž co péče, říká expertka

Číst článek

Zlepšit ekonomickou situaci domácností ohrožených chudobou by podle Prokopa mohly i úpravy důchodů. „Udělat změnu valorizací a výpočtu důchodů, aby víc pomáhala těm menším důchodům a zároveň u těch chudších rodin s dětmi například zvednout slevu na první dítě, ale jenom pro lidi, kteří mají do průměrného příjmu,“ řekl pro Radiožurnál.

Ministerstvo práce a sociálních věcí ale s novými druhy pomoci pro chudší domácnosti zatím nepočítá.

„Počítáme především s maximálním využíváním příspěvku na bydlení, zvýšili jsme tady podporu rodičů samoživitelů a samoživitelek 1. ledna, to stejné se stalo při valorizaci důchodů. Že teď bychom něco úplně nově chystali dalšího, tak tu potřebu v tento okamžik takto úplně nevnímáme,“ popisuje ministr Marian Jurečka z KDU-ČSL.

Jana Karasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme