Čína má obrovské technologické ambice

Čína se chce stát lídrem v oblasti superrychlých počítačů. Jak uvedl server BBC News, poprvé v historii dosáhla tato asijská země se svým superpočítačem Nebula na druhé místo v žebříčku 500 nejrychlejších počítačů světa. Tomu stále kralují Spojené státy, evropský nejvýkonnější počítač obsadil až páté místo. Superpočítače jsou požívány především pro vědecký výzkum, například v astrofyzice, klimatické vědě nebo v rámci jaderného výzkumu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řady kondenzátorů pro "nabíjení" elektromagnetického děla v laboratořích v San Diegu

Řady kondenzátorů pro "nabíjení" elektromagnetického děla v laboratořích v San Diegu | Foto: General Atomics

„Druhý nejvýkonnější počítač na světě, to je taková třešnička na dortu. Něco jako nejrychlejší automobil nebo první soukromý raketoplán. Čína tím zvyšuje svoji mezinárodní reputaci. Ve vědeckém výzkumu je Čína druhou nejvýznamnější zemí světa po Spojených státech a předpokládá se, že v roce 2020 bude největším zdrojem vědeckých znalostí na světě,“ říká Lukáš Brzák ze zpravodajského serveru o čínské ekonomice www.czcn.org.

Přehrát

00:00 / 00:00

O čínských technologických ambicích mluvil na Rádiu Česko Lukáš Brzák ze zpravodajského serveru o čínské ekonomice www.czcn.org.

V některých technologiích je Čína stále závislá na dovozu. V mnoha oborech je ale již zcela soběstačná. V roce 2008 otestovala své první komerční dopravní letadlo, v roce 2016 by mělo být do provozu uvedeno letadlo, které by mělo konkurovat známému Boxingu 737. Čína je také silná v chemických oborech.

„Od roku 1981 se počet čínských vědeckých článků ve vědeckých časopisech zvýšil čtyřiašedesátkrát. Devět procent těchto článků má alespoň jednoho amerického spoluautora,“ upozorňuje Brzák.

„Čínské firmy získávají know how ze tří zdrojů. Zaprvé je to základní výzkum. Čína má velmi dobře zorganizován proud vědy k jejímu komerčnímu využití. Dále čínské firmy přebírají know how od zahraničních firem. Často se ale jedná o nelegální přebírání, tedy plagiátorství,“ konstatuje Lukáš Brzák ze zpravodajského serveru o čínské ekonomice.

Tomáš Pavlíček, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme