Silničáři podepsali dodatek k dálnici D11. Stavba bude o 148 milionů dražší, měla by se o měsíc zkrátit

Ředitelství silnic a dálnic podepsalo se společnostmi Eurovia, Metrostav a Swietelsky dodatek ke smlouvě na dostavbu hradecké dálnice D11. Cena se zvýší o zhruba 148 milionů korun, termín dostavby se zkrátí o měsíc, uvedla v úterý Česká televize.

Praha (Aktualizováno: 10:04 12. 2. 2019) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Mám pro všechny řidiče dobrou zprávu. Úsek Hradec Králově – Smiřice se podařilo odblokovat, došli jsme k dohodě. Ředitelství silnic a dálnic se spolu se společností Eurovia dohodly, jak nacenit dobu, o kterou dostala staveniště o 35 dnů později,“ řekl na tiskové konferenci ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).

„Chtěl bych poděkovat ministerstvu dopravy, že se ujalo poměrně úspěšné roli mediátora. Skutečně se nám podařilo domluvit na věcech, které jsme si mysleli, že jsou téměř nedomluvitelné,“ řekl šéf Ředitelství silnic a dálnic Jan Kroupa s tím, že postup je podle něj v souladu s uzavřenou smlouvou.

Pavel Jiroušek, ředitel Eurovie pro Čechy střed novinářům řekl, že práce budou zahájené na jaře. „My jako zhotovitelé potvrzujeme, že řidiči by dostali takový dárek a stavba bude dokončená v původním termínu, respektive o měsíc dříve,“ dodal Jiroušek.

Znalecký posudek

Podle dodatku ke smlouvě, který Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se stavebními firmami uzavřelo v pondělí, firmy dostanou požadovaných 148,63 milionu korun bez DPH. Původní vysoutěžená cena byla 2,594 miliardy korun bez DPH.

Problémy s D11. Firmy v čele s Eurovií podmínečně odstoupily od stavby dálnice

Číst článek

Navýšení si ŘSD nechalo ověřit znaleckým posudkem, vyplývá ze sedmistránkového dodatku zveřejněném v registru smluv. Obě strany se také dohodly na tom, že pondělí 11. února je dnem předání staveniště a že firmy zahájí stavební práce do 14 dnů.

Úplně hotovo do května 2023

Termín uvedení dálnice do provozu dodatek zkrátil o jeden měsíc na 43 měsíců. Protože za datum zahájení stavby se bere 5. říjen 2018, měla by být dálnice uvedena do provozu do 5. května 2022. Termín úplného dokončení díla dodatek zkrátit také o jeden měsíc na 55 měsíců, tedy do 5. května 2023.

ŘSD v dodatku přiznalo, že stavebním firmám ve lhůtě 12 měsíců od podpisu smlouvy neoznámilo zahájení stavby. Učinit tak mělo do 1. září 2018. Protože ŘSD neoznámilo zahájení stavby do 12 měsíců, vznikl stavebním firmám podle smlouvy nárok na dodatečnou platbu.

‚Až 10 omezení najednou.‘ Na silnicích se chystají opravy za 11 miliard, provoz zbrzdí hlavně na D1

Číst článek

Včasné neoznámení zahájení stavby je v dodatku zdůvodněno prodloužením řízení o vydání stavebních povolení kvůli námitkám hnutí Děti Země.

Podmínečné odstoupení

Konsorcium společností Eurovia, Metrostav a Swietelsky koncem ledna oznámilo podmínečné odstoupení od smlouvy na stavbu úseku z Hradce Králové do Smiřic, podle firem jim ŘSD řádně nepředalo staveniště. ŘSD na to reagovalo vypovězením smlouvy.

Poté se Ředitelství silnic a dálnic s firmami dohodlo, že do poloviny února uzavřou dodatek ke smlouvě, poté by obě strany sporu měly vzít zpět své odstoupení od smlouvy. Stavební společnosti současně daly najevo, že kvůli zdržení vypršela jejich cenová nabídka, a budou tak žádat víc peněz. Eurovia náklady navíc vyčíslila na zhruba 200 milionů korun, přičemž do částky zahrnula náklady na uvedení území do potřebného stavu a zvýšené ceny vstupů stavebních prací.

Stavba úseku D11 z Hradce Králové do Smiřic v délce 15,5 kilometru začala 2. října 2018 za přítomnosti premiéra Andreje Babiše (ANO). Sdružení mělo úsek postavit za 2,59 miliardy korun bez DPH, hotov měl být v roce 2022. Stavba ale ještě nezačala, firmy do podpisu dodatku staveniště dosud nepřevzaly. Dálnice D11 zatím končí v Hradci Králové.

Dodatek zveřejněný v registru smluv:

ČTK, och Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme