Ekonomické informace 18. 4. 2007

Vedení mladoboleslavské automobilky se dnes zřejmě dohodne s odboráři na dalším růstu mezd. Také zaměstnanci společnosti ETA v Hlinsku budou příští týden nejspíš stávkovat. Představenstvo energetické společnosti ČEZ by chtělo vyplatit akcionářům dividendu 20 korun na akcii. Ekologická daň by měla od ledna 2008 zvýšit konečnou ceny elektřiny o jedno procento a zdražit metrák uhlí o deset až dvacet korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

detail korunové mince

detail korunové mince | Foto: Česká národní banka

Vedení mladoboleslavské automobilky se dnes zřejmě dohodne s odboráři na dalším růstu mezd. V televizi Nova to naznačil předseda dozorčí rady společnosti Škoda Auto Vratislav Kulhánek.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Kulhánek: Možnost shody

Podle Kulhánka by tak stávka už neměla zítra pokračovat. Zaměstnanci automobilky stávkovali do dnešních 6 hodin ráno za vyšší platy. Poslední nabídka vedení firmy zaručovala pracovníkům růst mezd o 7,5 procenta letos a tři procenta v dalším roce. S tím však odbory nesouhlasily.

Také zaměstnanci společnosti ETA v Hlinsku budou příští týden nejspíš stávkovat. Shodly se na tom dvě třetiny z 1100 pracovníků firmy na setkání s odbory. Požadují osmiprocentní růst mezd, vedení firmy ale nabízí přes 4 procenta. Průměrná mzda ve firmě činí 15.200 korun, tedy o 2 tisíce méně než je průměr v Pardubickém kraji.

Představenstvo energetické společnosti ČEZ by chtělo vyplatit akcionářům dividendu 20 korun na akcii. Loni to bylo 15 korun. Většinovým akcionářem podniku je stát. O konkrétní podobě dividendové politiky rozhodne příští týden valná hromada firmy - říká mluvčí firmy Eva Nováková.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Nováková: Dividendy

Ekologická daň by měla od ledna 2008 zvýšit konečnou ceny elektřiny o jedno procento a zdražit metrák uhlí o deset až dvacet korun. Uvedlo to ministerstvo životního prostředí. První fáze ekologické reformy počítá se třemi zákony, které pokryjí samostatně elektřinu, zemní plyn a pevná paliva. Od roku 2010, by pak mělo být zavedeno zdanění emisí oxidu uhličitého. Návrh zákona počítá s poměrně širokým osvobozením od plateb daně. To se týká zejména zdrojů, které jsou šetrné vůči životnímu prostředí. Ekologické daně se například nemají platit z elektřiny, vyrobené ve vodních nebo větrných elektrárnách.

Škoda Power dokončila první novou průtočnou turbínu pro Jadernou elektrárnu Temelín. Druhá bude hotová do prázdnin. Modernizace vysokotlakých dílů turbín o výkonu 1000 MW za stovky milionů korun zvýší účinnost bloků o tři procenta. Úpravy zajistí spolehlivý a ekonomický provoz elektrárny nejméně do roku 2042.

Pražské letiště v Ruzyni kvůli údržbě uzavřelo na tři týdny hlavní vzletovou a přistávací dráhu. Většina letadel tak bude přistávat na vedlejší ranveji. Převedení provozu ale má za následek zvýšený hluk v některých částech Prahy 6.

Milan Kopp, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme