Eurozóna se má dohodnout na posílení permanentního záchranného systému

Eurozóna zřejmě najde cestu, jak navýšit kapacitu svého stálého záchranného systému. Evropský stabilizační mechanismus má zatím disponovat 500 miliardami eur. Jeho síla poskytovat záchranné půjčky ale má být vyšší, aby uklidnila finanční trhy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eurozóna. (Ilustrační foto)

Eurozóna. (Ilustrační foto) | Foto: Evropská komise

Po dlouhém otálení souhlasila s navýšením jeho kapacity i německá kancléřka Angela Merkelová. O způsobu posílení této záchranné sítě budou na neformální schůzce v Kodani rozhodovat ministři financí zemí eurozóny.

Rýsují se 3 možné varianty podoby Evropského stabilizačního mechanismu. První, že by zůstal na původních 500 miliardách eur, je ale podle unijních expertů nejméně pravděpodobná. Nabízí se proto buď dočasné, nebo trvalé propojení permanentního mechanismu s dnes existujícím Evropským fondem finanční stability.

V tom ještě zůstalo po pomoci Irsku, Portugalsku a Řecku asi 240 miliard eur. Ty by se mohly přičlenit k půl bilionu, kterým má disponovat sám Evropský stabilizační mechanismus. Myšlenka zdvojnásobit palebnou sílu mechanismu až na téměř jeden bilion eur je podle zdrojů listu Financial Times mrtvá.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme