Malé obce zřejmě dostanou přidáno

Rozpočty měst a obcí by měly narůst. Vláda schválila návrh nového rozpočtového určení daní. Podle něj by si obce a města měla celkově polepšit o více než čtyři a půl miliardy korun. Víc peněz dostanou hlavně obce do stovky obyvatel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Kalousek, Mirek Topolánek a Martin Bursík

Miroslav Kalousek, Mirek Topolánek a Martin Bursík | Foto: Úřad vlády ČR

Schodkové určení daní, podle kterého obecní rozpočty získávaly peníze dosud, jsou podle starostů nespravedlivé. Menší obce získávaly na jednoho obyvatele i pětkrát méně peněz než Praha. Novela, kterou ministři přijali, by to měla změnit. Původní návrh, který ministerstvo financí předložilo před týdnem, se nezamlouval ODS. Podle poslance Michala Doktora neúměrně zvýhodňoval právě malé obce.

"Ten zákon je rezignací na politiku. Je to takový pokus o numerickou vypočítanou spravedlnost. V zásadě se všechny daně v České republice vyberou do jednoho jediného místa a tam se sečtou. Některé z nich jsou daněmi sdílenými, a ty se podle přepočítávacího klíče, například podle počtu obyvatel žijících tam či onde, vrací do obcí zpět bez ohledu na to, kde ty daně vznikají," vysvětlil poslanec.

Výsledkem jednání kabinetu je kompromis. Ten se zamlouvá i lidoveckému ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi. "Je odstraněn onen zásadní problém, na který upozornila ODS a který jsem respektoval. A příjmová základna těch nejmenších obcí zůstává nezměněna oproti vládnímu návrhu," dodal Kalousek.

Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme