Nákupy v Německu se Čechům vyplatí. Láká je ale i lepší výběr a kvalita

Stále více Čechů jezdí nakupovat do Německa. V sousední zemi totiž pořídí levnější a kvalitnější zboží, a nejen potraviny. Státní pokladna tak přichází o nezanedbatelné prostředky. Ministerstvo financí si s tím však zřejmě hlavu neláme a naopak dále zvyšuje DPH.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nakupování v supermarketu

Nakupování v supermarketu | Zdroj: Reuters

Paní Jarka a pan Pavel z Ústí nad Labem se chystají na pravidelný nákup. Nemíří ale do některého z místních supermarketů, jejich cílem jsou totiž 60 kilometrů vzdálené Drážďany.

„Cena tady zdaleka nemluví za kvalitu výrobku. Tady je to čtvrtá, pátá skupina kvality, a cena odpovídá jedničce,“ prozrazuje Jarka Panchartková, proč raději jezdí do Německa.

Hned za městem najíždí na dálnici. Míjí řadu příhraničních obcí a vesnic, které se konečně zbavily kamionové dopravy, místním obchodníkům ale dálnice odvedla zákazníky, a tak krámky zejí prázdnotou.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nákupech v Německu natáčel Zblízka Robert Mikoláš

„Před deseti, patnácti roky byla fronta až ven, byly tady mraky lidí, ohromné zásoby. Dnes už na zákazníka čekáte,“ vzpomíná Markéta Červínková z Petrovic, kde ještě do loňského roku vlastnila obchod se smíšeným zbožím.

Vyšší DPH jí ale zlomilo vaz. Proto skromný byznys přenechala obchodnímu řetězci, nechala se však u něj zaměstnat a teď dělá „psí kusy“, aby si alespoň některé zákazníky udržela. „Dělají se různé akce, slevy, každý měsíc roznášíme lidem do schránek letáky, aby měli přehled, nabízíme jim služby, rozvozy nákupů domů,“ popisuje.

Lidé kvůli vyššímu DPH raději nakupují v Německu, stěžují si obchodníci z pohraničí

Číst článek

Markéta Červínková ale zároveň přiznává, že i ona jezdí do sousedního Německa, kdy na větším nákupu ušetří až tisíc korun. Rozhlasové stanice z Drážďan tak v autě poslouchá stále více Čechů. Podle odhadů totiž minimálně třetina obyvatel příhraničních krajů dává přednost německým supermarketům.

Větší výběr, vyšší kvalita, nižší ceny

Jejich ceny i kvalita zboží ovšem lákají stále více lidí i ze vzdálenějších měst včetně Prahy. „Je tam větší výběr, jsou tam lepší ceny třeba masných výrobků, šunky, párky mají třeba až 90 procent masa a balíček pěti nožiček stojí euro,“ vypočítává Michal z Prahy.

„Když vezmete DPH v Německu a u nás, tak základní snížená sazba je u nás 14 procent, v Německu 7. To je 70 korun za každých tisíc korun, a když k tomu ještě přidáte kvalitu, tak se to jednoznačně vyplatí,“ přidává se Pavel Polena z Ústí nad Labem.

V regálu jednoho z drážďanských supermarketů stojí litr plnotučného mléka v přepočtu 12 korun, jogurtů je zde nepřeberné množství, stejně tak salámů. Desítky a desítky polévek a omáček se prodávají za 13, 14 korun, mleté maso je pěkně červené, za deset vajec pak zaplatíte euro.

Cenový rozdíl je prostě patrný a v případě pracích prášků, které prý i lépe voní a mají lepší účinky než ty nabízené v českých regálech, je až markantní. Třeba pětilitrové balení je v Německu jen o polovičku dražší než v Česku, ovšem to o objemu pouhých jeden a půl litru.

Přepravky se zeleninou v supermarketu (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

A podobné je to i u dalšího zboží. „Základní cena u některých potravin v Německu je stejná jako tady už u zlevněných. To znamená, že když Němci zlevňují, tak jdou ještě hluboko pod zlevněné zboží v Čechách,“ dodává Pavel Polena.

A důležitá je i příjemná obsluha. „Když se někdo usmívá a je příjemný, tak se mi lépe nakupuje. Ale tady když se podívám na ovoce, které teče, je ošklivé, chtějí za to cenu, která absolutně neodpovídá, a ještě mi prodavačka pomalu vynadá, tak nemám důvod, proč to kupovat,“ upozorňuje Panchartková.

Není divu, že nákupní košík nakonec doslova přetéká. 225 eur už je slušná útrata, Češi ale jezdí do Německa právě na velké nákupy.

Robert Mikoláš, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme