Více než polovina pojistek na domy a byty dnes nestačí, majitelé je sjednávají na příliš nízké částky

Velká většina domů, bytů a domácností v Česku nemá dostatečné pojištění. Vyplývá to z údajů České asociace pojišťoven. Ta zjistila, že skoro polovina takového majetku není pojištěna vůbec. A když už majitel má sjednanou pojistku, tak většinou na příliš nízkou částku. Při vyšší škodě pak nemusí vyplacené peníze stačit na její uhrazení.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dům (ilustrační foto)

Čím je smlouva starší, tím je vyšší riziko toho, že je dům, byt či domácnost pojištěná málo (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Pixabay | CC0 1.0,©

Z údajů o pojištění plyne, že řada lidí má svůj dům, byt či domácnost nedostatečně pojištěné. Hlavní příčinou přitom nejsou peníze – dobré pojištění nemusí být drahé, ale má odpovídat reálné hodnotě majetku.

Lidé nerozumí investování. Peníze mají v bance nebo se řídí heslem ‚do ničeho se nepouštět‘

Číst článek

Výše pojistky by tak měla být uzavřená na částku, za kterou by se dal dům při totální škodě znovu postavit nebo byt v dané lokalitě koupit.

„Měsíční cena pojistky v rozvaze hraje roli, ale malou. Vzhledem k tomu, že kdyby se něco s domem stalo, tak nejsem schopen ho při dnešních cenách uvést do původního stavu, tak vím, že musím na pojišťovnu to nějakým způsobem řešit a popřemýšlet, co s tím,“ říká Miroslav Janík z Trutnovska, který svůj dům rekonstruoval už před patnácti lety a tomu odpovídá i jeho pojistná smlouva.

Podle Asociace pojišťoven platí jednoduché pravidlo: čím je smlouva starší, tím je vyšší riziko toho, že je dům, byt či domácnost pojištěná málo. Navýšení ceny obvykle souvisí i s inflací.

Indexace částky

Pojistných podvodů v Česku přibývá. Loni jich pojišťovny odhalily za 1,6 miliardy

Číst článek

Česká asociace pojišťoven doporučuje, aby se každý aspoň jednou za dva až tři roky sešel se svým finančním poradcem, rozebral výši pojistné částky a případně ji navýšil. A to i u vybavení domácnosti. Lze využít taky tzv. indexaci částky, ta se pak zvyšuje automaticky.

Kdyby třeba bylo nutné zbourat dům pojištěný na dva miliony, víc od pojišťovny nedostanete. A to ani kdyby jeho aktuální cena byla třeba čtyři miliony korun. Výhodou přepočítané smlouvy může být i to, že pokryje nová rizika.

„Kryje širší rozsah rizik jako například neoprávněný odběr elektřiny, ale také má vyšší limity například u sportovního vybavení nebo cenností. Rozsáhlejší jsou také asistenční služby, které zajistí třeba opravu spotřebičů nebo připomenou termíny pro revizi kotlů,“ upozorňuje manažer majetkového pojištění v Generali České pojišťovně Jan Pinkava.

Podle asociace se vyplatí archivovat i doklady od veškerých rekonstrukcí a oprav. Pokud by například do domu dlouhodobě zatékalo střechou a kvůli tomu byla poškozená konstrukce, pojišťovna bude své plnění krátit.

Monika Ginterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme