Vichřice, prasklé potrubí nebo blesk. Lidé s podpojištěnými domy nedostanou při škodě celou částku

Prošel váš byt rekonstrukcí nebo jste si do něj nakoupili nový nábytek? Právě to by měl být signál pro kontrolu pojistky nemovitosti. Dosavadní pojistná částka totiž nemusí stačit na pokrytí případných škod. Podle pojišťoven, které Radiožurnál oslovil, je přitom zhruba každá třetí nemovitost v Česku podpojištěná. Důvodem jsou i rostoucí ceny nemovitostí.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podpis pod smlouvou (ilustrační foto)

Podle pojišťoven je zhruba každá třetí nemovitost v Česku podpojištěná (ilustrační snímek) | Foto: Michal Jarmoluk | Zdroj: Pixabay

Ředitel základní školy v Hranicích Radomír Habermann před časem sčítal škody způsobené vichřicí. „Střecha je z poloviny zakrytá původním plechem, který je ale na místech vyboulený nebo vytrhaný. Ale co byl jeden déšť, tak vlastně po té události nám sem stejně nateklo znovu,“ popisuje Radiožurnálu Habermann.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž Radiožurnálu o pojištění nemovitostí

Před pár týdny se pak Českem prohnal orkán. A výsledek? Poničené střechy, spadlé omítky nebo taky rozbité skleníky. Celkové škody pojišťovny vyčíslily na stovky milionů korun. Právě silný vítr přitom patří k častým viníkům, dodává jednatelka společnosti M&M Pojišťovací Radka Čejková.

Podpojištěné byty a domy

„Do září minulého roku bylo zaznamenáno 151 tisíc pojistných událostí. Nejčastější příčinou byly vodovodní škody - únik vody z potrubí a ty představovaly 25 procent všech pojistných událostí. Na druhém místě pak skončily škody způsobené vichřicí. A dalších 8 procent způsobil úder blesků, což nám mohlo poškodit elektrické spotřebiče,“ vysvětluje Čejková.

V případě škody ale lidé můžou narazit u pojišťoven. Jejich byty nebo domy jsou totiž někdy podpojištěné. To znamená, že pojistná částka neodpovídá aktuální hodnotě nemovitosti, dodává mluvčí společnosti Kooperativa Milan Káňa.

Platili hypotéku i pojištění. Po nemoci skončili v trvalé invaliditě, plnění se ale nedočkali

Číst článek

„Obecně se odhaduje, že na trhu je asi 30 procent podpojištěných nemovitostí. Pojistnou smlouvu doporučujeme aktualizovat vždy, když nemovitost modernizujeme nebo upravujeme. Například dům zateplíme nebo dostavíme garáž, bazén a podobně. Prostě vždy, když se zásadně mění její hodnota,“ říká Káňa.

Dražší bydlení i stavební práce

Roli hrají i rostoucí ceny bydlení a taky zdražování stavebních prací. V případě škody totiž některé pojišťovny přihlížejí k tržní hodnotě nemovitosti.

„Stává se, že jsou domy či byty podpojištěné, a to zejména v posledních letech, kdy v některých lokalitách ceny nemovitostí opravdu prudce vzrostly,“ vysvětluje mluvčí České asociace pojišťoven Veronika Exnerová.

„Aby se předešlo podpojištění, je potřeba pojistnou částku, která je uvedená v pojistné smlouvě, pravidelně porovnávat s aktuálním stavem majetku a průběžně ji ve smlouvě upravovat. Ideální je tak učinit tak každé tři roky,“ dodává.

Nepravdivé informace

U špatně nastavených smluv pak pojišťovny můžou klientům krátit pojistné plnění. Tedy vyplatí jim jen poměrnou část peněz.

„Když bude předmět v hodnotě jeden milion korun pojištěn jen na 500 tisíc a vznikne na něm škoda za 200 tisíc - pojišťovna bude v takovém případě krátit pojistné plnění a vyplatí jen 100 tisíc korun. Je to poměr mezi pojistnou částkou a skutečnou hodnotou,“ říká Tomáš Čáp ze společnosti Chytrý Honza.

Opilému viníkovi nehody pojištění nepomůže. Pojišťovny loni vymohly zpět miliony korun

Číst článek

Někteří lidé navíc do pojistné smlouvy uvádějí nepravdivé informace záměrně. A to s cílem platit nižší pojistku. Jenže v případě škody, nebo dokonce při úplném zničení nemovitosti, vyplacené peníze nemusí stačit na opravu nebo na pořízení jiného bytu.

Dražší pojistné v Praze

„K podpojištění může velmi lehce dojít, například když klient uvede menší zastavěnou plochu stavby. Řešili jsme i případ, kdy klient jako pojistnou částku stanovil pouze výši hypotečního úvěru - nikoliv celkovou stavební hodnotu. A při likvidaci jsme zjistili podpojištění a tím pádem bohužel dostal snížené pojistné plnění,“ vysvětluje mluvčí společnosti Allianz Václav Bálek.

Ceny pojistek se liší nejenom podle hodnoty nemovitosti, zohledňuje se i její stáří nebo poloha, dodává Radka Čejková z M&M pojišťovací.

„Například byty v Praze - tam jsou jedny z nejdražších v republice - tam se cena pohybuje klidně kolem 6 - 7 tisíc ročně i více. A pokud budeme mít úplně stejný byt někde v regionu, tak tady klient může platit okolo dvou a půl tisíc,“ přibližuje Čejková.

Aby lidé nemuseli neustále aktualizovat už uzavřené smlouvy, některé pojišťovny jim nabízí takzvanou indexaci - tedy automatické navýšení pojistné částky.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme