Kontroloři letos odhalili přes 1000 nelegálních pracovníků. Víc než polovina z nich byli cizinci

Od začátku letošního roku kontroloři v Česku odhalili přes tisíc nelegálních pracovníků. Vyplývá to ze statistik Státního úřadu inspekce práce. Víc než polovina z lidí pracujících takzvaně na černo byli cizinci - nejvíc Ukrajinci.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Práce na stavbě (ilustrační foto)

Práce na stavbě (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay | Zdroj: Pixabay

Inspektoři udělili firmám za zaměstnávání lidí na černo pokuty za skoro 31 milionů korun. Zaměřují se přitom hlavně na nejrizikovější obory.

„Směřujeme tam, kde rizika jsou největší, což je například stavebnictví, cestovní ruch, z velké části je to i v oblasti strojírenské výroby, v oblasti potravinářství, čili tam, kde zaměstnavatelé v současnosti pociťují nedostatek pracovní síly," řekl Radiožurnálu Jiří Macíček, náměstek generálního inspektora Státní úřad inspekce práce.

Prohřešky zaměstnavatelů: práce na černo, bezpečnost i špatné smlouvy

Číst článek

V souvislosti s nelegálním zaměstnáváním chce Státní úřad inspekce práce letos provést ještě téměř pět tisíc kontrol.

Víc než polovina z nelegálně zaměstnaných lidí byli cizinci, hlavně Ukrajinci. Podle Macíčka je to trend posledního roku, kdy mají ukrajinští pracovníci snadnější přístup na trh práce. „Využívají toho například pseudoagentury, které například z Polské republiky přivážejí tyto zaměstnance, aniž by měly příslušná povolení," dodává.

Český zaměstnavatel tak podle Macíčka často ani nemusí vědět, že zaměstnává pracovníka bez povolení.

Pracovní úrazy

Inspektoři práce se ovšem nezaměřují pouze na nelegální zaměstnávání, ale třeba i na pracovní úrazy. Těch letos zaznamenali přes 17 tisíc. Při kontrolách jejich příčin inspektoři zjistili, že zaměstnavatelé například nezamezili riziku pádu z výšky nebo tolerovali nebezpečné pracovní postupy.

Inspektoři kontrolovali práci na černo. Za půl roku rozdali pokuty přes 120 milionů

Číst článek

Problémem můžou být i chybějící ochranné prostředky. „Mohou být případy, kdy zaměstnavatel nevyhledá rizika a nevybaví tím pádem zaměstnance příslušnými osobními ochrannými prostředky, například ochrannou přilbou, štítem či rukavicemi, a následkem toho se stane pracovní úraz," vysvětluje Macíček.

Podle Jaroslava Urbánka z Asociace techniků bezpečnosti práce by k bezpečnějšímu prostředí na pracovišti přispěly přísnější sankce. „Měly by být mnohem, mnohem vyšší. To jedině zabírá na to, aby si to podnikatel uvědomil," řekl Urbánek.

V souvislosti s pracovními úrazy zemřelo v prvních pěti měsících roku 32 lidí. Za bezpečnostní nedostatky na pracovištích udělili úředníci od začátku roku pokuty za víc než 17 milionů korun.

Václav Rokyta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme