Řecko možná dostane další evropské peníze ještě v listopadu

Skoro prázdná řecká státní pokladna by mohla dostat další injekci z eurozóny ještě do konce listopadu. Po schůzce ministrů financí zemí platících eurem to uvedl předseda této skupiny, lucemburský premiér Jean-Claude Juncker. Bez pomoci dojdou Řecku peníze už v polovině prosince.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Schůzka ministrů financí zemí eurozóny. Na snímku je předseda euroskupiny ministrů financí Jean-Claude Juncker, německý ministr financí Wolfgang Schäuble a jeho řecký protějšek Evangelos Venizelos.

Schůzka ministrů financí zemí eurozóny. Na snímku je předseda euroskupiny ministrů financí Jean-Claude Juncker, německý ministr financí Wolfgang Schäuble a jeho řecký protějšek Evangelos Venizelos. | Zdroj: Reuters

Osm miliard eur, tedy šestá splátka z celkového 110miliardového úvěru, se za normálních okolností už mohla Řecku vyplatit. Její odeslání si ale sami Řekové zablokovali zmatky premiéra Papandrea kolem vyhlášení referenda o přijetí druhého záchranného programu.

Minulý týden tedy dostalo Řecko nůž na krk a další peníze nedostane, dokud beze zbytku nesplní všechno, co eurozóně a Mezinárodnímu měnovému fondu slíbilo.

„Čekáme na písemné potvrzení řeckých orgánů a také předsedů stran budoucí koalice, že přijímají veškeré závazky, které se dohodly 27. října,“ uvedl Jean-Claude Juncker.

Nejbližší možnost, kdy by mohla eurozóna o poslání pomoci Řecku rozhodnout, je 29. listopad.

Pokud Atény splní veškeré sliby dané Unii, nemuseli by se ministři kvůli Řecku ani znovu scházet a o uvolnění peněz by rozhodli při telekonferenci, řekl Jean-Claude Junker.

Pavel Novák, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme