Rozdělování unijních dotací pro zemědělce má být spravedlivější

Spravedlivější, ale ještě ne úplně stejné. Takové má být v budoucnu vyplácení přímých zemědělských dotací z rozpočtu Evropské unie. Peníze mají jít napříště jen opravdovým farmářům, Unie také podpoří mladé zemědělce a ty, kteří hospodaří v horších klimatických podmínkách. Návrh reformy společné zemědělské politiky představila právě dnes Evropská komise.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemědělská farma

Zemědělská farma | Foto: Corel GALLERY

Společná zemědělská politika donedávna spolykala až 60 procent rozpočtu EU. Dnes už se na ni vyplácí o něco více než třetina peněz z unijní pokladny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Návrh reformy společné zemědělské politiky EU přiblížil bruselský zpravodaj Pavel Novák

Reforma by měla dopadnout hlavně na ty podnikatele, kteří se nezabývají živočišnou nebo rostlinnou výrobou a mají zemědělství jen jako zástěrku. O dosud vyplácené dotace přijdou.

Stále ale bude přetrvávat nerovnováha mezi starými a novými členskými zeměmi. Systém rozdělování dotací sice má být o něco spravedlivější, malé státy nicméně zůstanou nadále znevýhodněné. Stěžují si na to třeba pobaltské republiky nebo Bulharsko.

Reforma rovněž obsahuje finanční podporu ekologicky šetrné zemědělské výroby a zvýhodnění farmářů do 40 let. Ti budou moci dostávat prvních pět let provozování svého hospodářství 25 procent dotací navíc. Toto opatření má udržet mladé lidi na venkově.

Změny ve vyplácení pocítí hlavně velké podniky

Zavádí se také jednotné hledisko rozdělování peněz, a to podle výměry obhospodařované půdy a velikosti farmy. Návrh stanovuje maximální dotaci 300 tisíc eur, tedy asi 7,4 milionu korun, na jeden podnik.

Přehrát

00:00 / 00:00

O návrhu nové unijní zemědělské politiky diskutovali v Ozvěnách dne velvyslankyně České republiky v EU Milena Vicenová a tajemník Zemědělského svazu Martin Pýcha

To se může velmi dotknout českých zemědělců. Podle europoslance za Evropské konzervativce a reformisty Hynka Fajmona totiž návrh zvýhodňuje malé farmy, zatímco Česko má v rámci EU největší rozlohu zemědělských podniků.

„Máme průměrný podnik 89 hektarů, v Evropě je velikost mnohem menší. Jakmile se zavede nějaké zastropování, což je tady obsaženo, tak samozřejmě velké podniky, které hospodaří na dvaceti třiceti tisících hektarech, budou motivovány k tomu, aby se rozdělily,“ podotkl Fajmon.

ČTĚTE TAKÉ: Unijní reforma zemědělství zavádí dotační stropy, českým farmářům se nelíbí

Tajemník Zemědělského svazu Martin Pýcha navíc upozornil, že možné nebude ani to. „Evropská komise do návrhu zamontovala klauzuli, že nárok na přímou platbu bude mít pouze zemědělec, který hospodaří v roce 2011. To znamená, že pokud by někdo chtěl po zveřejnění podnik dělit, tak by fakticky nárok ztratil,“ řekl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výhrady k návrhu Evropské komise shrnul ve Stalo se dnes prezident Agrární komory Jan Veleba

Kritici záměrů Bruselu hovoří dokonce o diskriminaci. „Naši zemědělci nemohou za to, že historicky jsou tady daleko větší farmy, než jsou v západní Evropě, takže zastropování by poškozovalo například české zemědělství, slovenské zemědělství nebo významnou část Německa,“ tvrdí prezident Agrární komory Jan Veleba.

K tomu, aby mohly komisní návrhy začít platit, je ale musí odsouhlasit členské státy a také Evropský parlament. Podle velvyslankyně České republiky v EU Mileny Vicenové se čeká ještě dlouhá debata a česká strana se při ní bude snažit vyjednat lepší podmínky.

„Budeme požadovat, aby se braly v úvahu například náklady na pracovníky, aby v žádném případě netrpěla národní obálka, a budeme se dál hlasitě ozývat proti zastropování,“ uvedla Vicenová.

Pavel Novák, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme