T. Ježek: Návrat k progresivnímu zdanění je špatná myšlenka

Návrat k progresivnímu zdanění ve výši 31 procent nebo 38 procent nejvyšší sazby daně z příjmů fyzických osob? První číslo považuje za rozumné současný ministr financí Eduard Janota, s druhým operuje sociální demokracie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Foto: Magdaléna Trusinová

Návrat k progresivnímu zdanění odmítá ekonom a v 90. letech ministr privatizace Tomáš Ježek. Podle něj podvazuje investiční zdroje, které jediné mohou nastartovat ekonomický růst.

„Celkově je to špatná myšlenka. Protože ten obrovský dluh, který narůstá, je možné postupně umazávat jen obnovou ekonomického růstu. A když se budou zdaňovat podniky, které ho zajišťují, tak se ten růst nedostaví. Je rozporný cíl,“ uvedl na Rádiu Česko.

Přehrát

00:00 / 00:00

Progresivní zdanění. Mluvíme s ekonomem Tomášem Ježkem.

„Příjmy státního rozpočtu bude třeba zvýšit. Ale cestou nepřímého zdanění, DPH a spotřební daně. A nikoli uvalením břemena na ty, kteří více vydělávají a také více investují,“ dodal.

Za nesmyslné považuje také slib ČSSD, že zvedne daně z příjmu právnických osob na 21 ze současných 19 procent. „Krátkodobě by to vliv na příjmy státu mělo, ale je to opět uvalení balvanu na lidi, kteří táhnou hospodářství. Je potřeba šetřit na výdajích,“ zdůraznil Ježek.

Podle některých ekonomů by tato dvě procenta mohla být důvodem pro firmy, aby masivně odcházely z Česka. „To myslím, že ne. Dvě procenta nikoho nevyženou, ale není to dobrá cesta,“ dodal


Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme