V USA začala sezona ohlášení hospodářských výsledků

Sezona ohlašování hospodářských výsledků v Americe odstartovala. Jako první tradičně odkryl karty hliníkářský gigant Alcoa - a trh zrovna nejásá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Newyorská burza

Newyorská burza | Foto: Milan Kopp

Alcoa totiž za první čtvrtletí nahlásila ztrátu 19 centů na akcii, což je hodně. Po odečtení výjimečných výdajů na restrukturalizaci a daně sice firma vykázala profit 10 centů na akcii - ovšem to je na spodní hranici toho, co trh očekával.

Index Dow Jones včera zavřel velmi mírně nad úrovní 11 tisíc bodů, a to poprvé od září 2008. „Trhy ale byly hodně nerozhodné. V podstatě se není čemu divit, protože ta hranice 11 tisíc bodů je dost silná psychologická resistence, kterou se index snažil neúspěšně překonat už několik dní. Samotné výsledky Alcoa tomu nepomohly,“ uvedl na Rádiu Česko analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

Přehrát

00:00 / 00:00

Začala sezóna ohlašování hospodářských výsledků v USA. Téma pro analytika společnosti Colosseum Petra Čermáka.

Výsledky Alcoy lze podle něj považovat za určitý signál pro trhy, ale nepřikládal by mu až takovou váhu. „V minulém čtvrtletí zahájila Alcoa výsledkovou sezónu také ne moc příznivěými výsledky, přesto většina firem překonala očekávání analytiků,“ uvedl.

Výsledky, které oznámila Alcoa, budou podle něj mít krátkodobě vliv také na ostatní světové burzy. Z dlouhodobého pohledu ale bude záležet na tom, jak si povedou ostatní firmy, které budou ohlašovat výsledky.

„Analytici počítají v tomto kvartále s růstem zisku u firem, které jsou zahrnuty do indexu Standard & Poor's 500 přibližně o třicet procent,“ dodal analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

Roman Chlupatý, Katarína Brezovská, Václav Sochor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme