Vláda nabádá Slováky, aby vystoupili z druhého pilíře. Možnost mají do června

Slovenská vláda je nespokojená s druhým pilířem důchodového spoření. Od dnešního dne nabízí lidem, že z něj můžou vystoupit. Začíná také kampaň, která má Slováky přesvědčit o nevýhodnosti spoření v soukromých pojišťovnách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robert Fico volby prohrál

Robert Fico volby prohrál | Zdroj: Reuters

Až do poloviny června můžou Slováci přemýšlet o tom, jestli opustí takzvaný druhý pilíř.

Podle nejnovějšího průzkumu agentury Focus chce ale až 80 procent spořitelů zůstat u soukromých penzijních pojišťoven. Myslí si, že je to výhodnější, než být na stáří závislí jen na státním důchodu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Slovensku začíná kampaň o údajné nevýhodnosti spoření v soukromých pojišťovnách. Víc od Petra Vavroušky

Podle premiéra Roberta Fica je ale druhý pilíř fiaskem. V systému je prý dnes až milion lidí, kteří tam nemají co dělat.

„Nadále jsme přesvědčeni, že v druhém pilíři je obrovský počet lidí, kteří nemají vytvořené podmínky pro to, aby si tam realizovali svůj důchod. Je pro ně výhodnější, aby si na něj spořili ne v soukromém pilíři, ale aby tak udělali v sociální pojišťovně, tvrdí slovenský předseda vlády.

Ve druhém pilíři má peníze aktuálně uložené jeden a půl milionu Slováků. Od začátku roku můžou první z nich pobírat první výplaty.

Takzvaný druhý pilíř důchodového spoření už zrušilo Maďarsko, Polsko a čeká to i Českou republiku.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme