PŘEHLED: S otevřením kin se na plátna vrátí filmové hity, přijdou i první premiéry

Nejnavštěvovanější český dokumentární snímek v historii. Taneční drama, které v Gruzii vyvolalo protesty. Nová rozpustilá adaptace románu Jane Austenové. I takové filmy nabídne v květnu program tuzemských kin, které v pondělí poprvé po zhruba dvou měsících otevřou za zpřísněných podmínek. Rozvolnění bezpečnostních opatření využili také pořadatelé odložené studentské přehlídky FAMUFEST, která v omezeném režimu proběhne na konci měsíce.

Kino Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

11. května se znovu otevřou v Česku kina. Na programu budou v květnu už dřívější hity jako dokument V síti (vlevo) nebo premiéry Dokud se tančí (uprostřed) či Emma. (vpravo)

11. května se znovu otevřou v Česku kina. Na programu budou v květnu už dřívější hity jako dokument V síti (vlevo) nebo premiéry Dokud se tančí (uprostřed) či Emma. (vpravo) | Foto: Aerofilms / Queer Kino / CinemArt | Zdroj: koláž iRozhlas.cz

S nasazováním filmových premiér jsou zatím distributoři opatrní, přesto se diváci v následujících týdnech dočkají v kinech prvních novinek. „Za týden to ale může být zase trochu jinak,“ přiznává pro server iROZHLAS.cz Petr Slavík ze společnosti CinemArt.

Právě CinemArt chystá do konce května uvést dvě odložené premiéry: akční thriller Lov (14. května) a austenovku Emma. (21. května). Na červen zatím počítá jen s hudebním dramatem Kalifornský sen s Tracee Ellis Rossovou a Dakotou Johnsonovou v hlavních rolích.

Už v pondělí se do kin vrátí také dokumentární hit V síti o zneužívání dětí na internetu i jeho osvětová verze V síti: Za školou pro diváky mladší 15 let.

Distributor Aerofilms dále nabídne generační tragikomedii Malá lež (21. května) a francouzskou komedii Raoul Taburin (4. června), které se v předpremiéře objevily už v programu virtuální projektu Moje kino LIVE. Na začátku června by také měla proběhnout odsunutá premiéra dokumentu Můj otec Antonín Kratochvíl režisérky Andrey Sedláčkové.

Jak redakci potvrdila Kateřina Dvořáková z Aerofilms, projekce v rámci Moje kino LIVE, kam si diváci kupují vstupenku u vybraného kina a následně ve stanovený čas sledují s ostatními online stream filmu, budou pokračovat i po otevření kin.

Queer Kino, distribuční značka festivalu filmů s LGBTQ+ tematikou Mezipatra, přinese 11. května do kin svůj celkem třetí snímek. Švédsko-gruzínské taneční drama Dokud se tančí získalo právě na loňském ročníku přehlídky diváckou cenu.

„Režisér Levan Akin se v něm dotýká témat, která ještě dnes nejsou v Gruzii zcela přijatelná, a proto uvedení snímku provázelo mnoho nepříjemností. O kvalitách filmu jistě svědčí i několik ocenění, která posbíral nejen po evropských festivalech,“ dodává distributor.

Prvním filmem, který po pauze uvede do kin společnost Bioscop, bude 28. května retro komedie Problémissky o událostech, které doprovázely soutěž krásy Miss World v roce 1970 v Londýně. Už v pondělí se ale do kin vrátí dokument 11 barev ptáčete o natáčení osmi cenami Český lev ověnčeného dramatu Nabarvené ptáče.

V květnu a v červnu představí Artcam Films v kinech na Oscara nominované dokumenty Pro Samu a Země medu, které už měli možnost vidět diváci na letošním, kvůli koronavirové epidemii zkráceném, festivalu Jeden svět.

Tuzemská kina se 11. května otevřou s jistými omezeními. V sálu může být najednou maximálně sto lidí. Vedle sebe by měli sedět maximálně dva lidé, od dalších je musí oddělovat jiné sedadlo. Obsazená bude navíc vždy jen každá druhá řada.

„Pokud je (kino) bez pevně umístěných sedadel, pak je nutné sedět opět nejvíc ve dvojicích a jeden a půl metru od ostatních,“ dodal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). V kinech také nebude možné prodávat ani jíst potraviny včetně nápojů.

FAMUFEST omezeně a online

Letošní ročník FAMUFESTu, který se měl původně konat na konci března, se po rychlé reakci organizátorů na aktuální rozvolňování nařízení uskuteční od 20. do 24. května.

Festival nabídne kombinaci filmových projekcí pro omezený počet diváků v Kasárnech Karlín a online programu. V celkem 11 tematických blocích se představí 52 soutěžních snímků, které v uplynulém roce vznikly na půdě Filmové akademie múzických umění (FAMU) v Praze. Část z nich bude dočasně ke zhlédnutí ve virtuální filmotéce na webu.

Pořadatelé slibují, že pokud bude situace v následujících měsících příznivá, tak se během léta uskuteční v univerzitních a letních kinech tradiční ozvěny festivalu.

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme