Aj Wej-wejův Šváb i Rentgen rodiny. Ozvěny festivalu Ji.hlava nabídnou několik filmových novinek

Ozvěny Ji.hlavy, kterými se dokumentární festival rozehřívá před svým tradičním podzimním termínem, zahájí ve čtvrtek večer iránský Rentgen rodiny. Jarní porce programu nabídne přes 40 filmů z celého světa, většinu z nich mohli diváci vidět už během říjnové online přehlídky. Všechny dokumenty budou k vidění na webových stránkách po celé dva týdny trvání festivalu.

Online Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Dokumentární jaro je příležitostí užít si kvalitní festivalové filmy v době, kdy se mnoho festivalů přesouvá do teplejších dnů. Těší nás, že ji.hlavskou jubilejní pětadvacátou sezonu zahájíme už teď,“ říká ředitel festivalu Marek Hovorka. 

V Rentgenu rodiny zachycuje íránská režisérka Firouzeh Khosrovaniová, jak hluboce je rozdělena společnost její rodné země. Přibližuje to na příběhu vlastní rodiny a problematickém soužití svého liberálně smýšlejícího otce se silně nábožensky založenou matkou. Snímek získal hlavní cenu na loňském festivalu IDFA v nizozemském Amsterdamu.

Druhou novinkou v programu bude nejnovějšího počin čínského umělce a aktivisty Aj Wej-weje, který ukazuje občanské nepokoje v Hongkongu z jara 2019. Zabírá pouliční demonstrace za politickou a soudní nezávislost, policejní násilí, ale i rozhovory s hongkongskými aktivisty, s politiky, obyčejnými občany i policisty.

„Wej-wejův film Šváb nabízí působivý obraz posledních dnů nezávislého Hongkongu. Těší nás, že režisér představí divákům svůj film osobně,“ doplňuje Hovorka.

Z české tvorby bude k vidění například kraťas Pripyat Piano Elišky Cílkové, který se těší nominací na Českého lva i na Ceny české filmové kritiky, nebo snímek Jsme epicentry zemětřesení Tomáše Hlaváčka ilustrující environmentální žal mladé generace.

Ozvěny dál připomenou třeba snímek Jak Bůh hledal Karla režisérské dvojice Vít Klusák a Filip Remunda, vyprávějící nejen o vztahu Poláků k bohu, nebo nejlepší český dokument loňské Ji.hlavy, Novou šichtu režiséra Jindřicha Andrše. Chybět nebude ani hlavní vítězný film Bílá na bílé Viery Čákanyové.

Filmy loňské Ji.hlavy si díky platformě Dafilms budou moct dopřát i diváci v Belgii, New Yorku nebo Paříži. „I naše tradiční zahraniční Ozvěny jsme letos museli proměnit v online zážitek. Věříme, že díky tomu objevíme pro festival i filmy nové publikum také v zahraničí,“ dodává Hovorka s tím, že program bude dostupný zdarma.

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme