Naposledy pod taktovkou Lenárda. Symfonický orchestr Českého rozhlasu zahraje v Rudolfinu Verdiho Requiem

Symfonický orchestr Českého rozhlasu se v pondělí 4. června rozloučí se svým šéfdirigentem Ondrejem Lenárdem koncertem v Dvořákově síni Rudolfina. Sedm společných sezon zakončí hudebníci skladbou Requiem od Giuseppe Verdiho. V tiskové zprávě o tom informovala mluvčí orchestru Pavlína Stoklasová.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Symfonický orchestr Českého rozhlasu / Prague Radio Symphony Orchestra

Symfonický orchestr Českého rozhlasu / Prague Radio Symphony Orchestra | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

„Ondreji Lenárdovi se mistrně podařilo dopřát orchestru dostatečnou svobodu na to, aby na zkouškách a především na koncertech nastala ta pravá tvůrčí atmosféra, kterou naše publikum tolik oceňuje. Navždy si uchovám v paměti mnohé jeho koncerty se SOČRem,“ popsal spolupráci s Lenárdem ředitel Symfonického orchestru Českého rozhlasu (SOČR) Jakub Čížek.

Program koncertu Symfonického orchestru Českého rozhlasu 4. června 2018:

Giuseppe Verdi (1813–1901): Messa da Requiem
Symfonický orchestr Českého rozhlasu
Ondrej Lenárd – dirigent
Celine Byrne – soprán
Jana Hrochová – alt
Antonio Poli – tenor
Štefan Kocán – bas
Pražský filharmonický sbor, sbormistr Lukáš Vasilek

Společně s rozhlasovými symfoniky vystoupí Pražský filharmonický sbor pod vedením svého hlavního sbormistra Lukáše Vasilka. Sólové party budou zpívat Celine Byrne, Jana Hrochová, Antonio Poli a Štefan Kocán.

Verdiho Requiem je neobvyklá skladba, která vznikla v dubnu 1874. Jako jediná z jeho díla nebyla určená pro jeviště. Skladba obsahuje prvky hudebního divadla, střídají se v něm různé nálady.

Skladba byla přijímána různě. Přední dirigent a klavírista té doby Hans von Bülow utrousil při letmém pohledu do partitury Requiem na jeho adresu: „Verdiho poslední opera, ovšem v kostelním hávu.“ Na premiéru pak Bülow vůbec nešel. Když pak o 18 let později vyslechl Verdiho Requiem v Paříži, byl dojat k slzám a písemně se Verdimu omluvil. Ten s typickou velkorysostí odpověděl, že Bülowovo původní hodnocení bylo vlastně nejspíš pravdivé.

Přímý přenos koncertu můžete poslouchat v pondělí 4. června na stanici Český rozhlas Vltava od 19.30.

pj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme