Národní galerie chce koupit gotickou malbu za 65 milionů korun, před dvěma lety stála tři

Národní galerie Praha plánuje koupit od soukromého sběratele deskový obraz s námětem Zvěstování Panně Marii, který pochází s největší pravděpodobností z dílny Mistra Vyšebrodského cyklu. Obraz do značné míry odpovídá deskovému obrazu se stejným námětem devítidílného cyklu.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pokud by Národní galerie malbu získala, byl by jediným z dílny Mistra Vyšebrodského oltáře v jejím vlastnictví.

Pokud by Národní galerie malbu získala, byl by jediným z dílny Mistra Vyšebrodského oltáře v jejím vlastnictví. | Foto: Michaela Vetešková | Zdroj: Český rozhlas

Dílo patří k nejvýznamnějším památkám evropské gotické deskové malby z doby krátce před rokem 1350 a Národní galerie ho má v dlouhodobé zápůjčce. Ministerstvo kultury případnou koupi díla zvažuje, ale jak řekla mluvčí resortu Martha Häckl, ke stanovení jeho ceny musí zvážit i to, v jakém skutečném stavu dílo je, a až pak zaujme finální stanovisko. 

„U malby je značné poškozená původní vrstva a problematický se jeví i starší restaurátorský zásah,“ uvedla konkrétně Häckl.

‚Je stylově příliš podobný.‘ Obraz považovaný za kopii pochází ve skutečnosti od Botticelliho

Číst článek

Obraz se předloni objevil na aukci ve Frankfurtu nad Mohanem. Jeho vyvolávací cena byla 110 tisíc eur. Prodej byl neúspěšný. Pak jej koupil sběratel za neznámou cenu a požádal restaurátory Národní galerie o posouzení pravosti obrazu.

„Byl dán do Národní galerie na technologicky restaurátorský průzkum a experti po několika měsících potvrdili, že obraz je pravý a že jde o výjimečné dílo, které by mohlo doplnit soubor maleb z dílny Mistra Vyšebrodského cyklu,“ řekl Českému rozhlasu generální ředitel Národní galerie Jiří Fajt.

Nárůst ceny vysvětluje tím, že v době dražby se nevědělo, zda je obraz pravý s tím, že soukromý sběratel při nákupu neověřeného díla riskovat může, ale státní instituce nikoli.

Majitelem obrazu je Nadační fond Richarda Fuxy. Fuxa v médiích uvedl, že obraz koupil za mnohonásobně větší cenu, než byla v aukci. V případě, že se Národní galerii nepodaří obraz koupit, je ochotný ho zapůjčit.

Pokud by Národní galerie malbu získala, byl by jediným z dílny Mistra Vyšebrodského oltáře v jejím vlastnictví. Cyklus, který je vystavený v Anežském klášteře, v rámci církevních restitucí připadl zpět řádu cisterciáků ve Vyšším Brodě a Národní galeriho ho má v dlouhodobé zápůjčce.

Michaela Vetešková, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme