Mrazy zahnaly bezdomovce do tepla, kapacita center ve středu Čech je téměř vyčerpaná

Nízké teploty přinutily lidi bez domova vyhledat přístřeší alespoň na mrazivé noci. Ve Středočeském kraji zatím ubytovali všechny zájemce, míst ale ubývá. Kromě postelí v azylových centrech či stanech využívají někteří alespoň židle v teple.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bezdomovci v Habrovicích

Bezdomovci v Habrovicích | Foto: Městská policie Ústí nad Labem

V Mladé Boleslavi evidují přes sedmdesát bezdomovců. Ti mohou v těchto chladných dnech navštívit v noci centrum Naděje a k tomu vyhřívaný vojenský stan v Poplužním dvoře.

„Dnešní noc v Poplužním dvoře, který je pro bezdomovce na noční dobu, využilo plnou kapacitu 15 osob. Z toho bylo 14 mužů a jedna žena, ta žena je polská občanka, která využívá tento stan už třetí den po sobě,“ říká ředitel mladoboleslavské městské policie Tomáš Krypta.

Stan má kapacitu dvacet lůžek a lidé bez domova ho mohou využít zdarma od osmi hodin večer do ranních sedmi hodin. K dispozici tam mají také vodu, čaj a teplou polévku, v nedalekém středisku Naděje se mohou umýt a převléknout.

Stan v Poplužním dvoře postavili proto, že se další lidé do nedalekého centra Naděje už nevešli. Přes noc tam bývá i 25 lidí, kapacita je ale jenom 16 lůžek.

Další možnost pro bezdomovce je "teplá židle"

Další možností, jak se mohou lidé bez domova přes noc zahřát, je takzvaný projekt "teplá židle". Bezdomovci mohou přečkat noc i v nějakém denním centru, které sice nenabídne postel, ale aspoň místo k sezení v teple.

Tuto možnost nabízí od minulého týdne příklad pobočka Českého červeného kříže v Kladně. Do centra v ulici Zdeňka Petříka tam chodí mezi osmi a čtrnácti lidmi, dostanou kávu nebo čaj a případně i teplé oblečení.

Až teplota klesne pod minus osm stupňů, otevře se „teplá židle“ také ve farní charitě v Berouně. Zatím tam funguje jen placená noclehárna a denní centrum.

Strážník Petr Limprecht ukazuje na volná místa v azylovém domě | Foto: Jana Huzilová

Právě s teplým oblečením ale podle pracovníků neziskových organizací začíná být problém. Lidé si totiž zvykli ho vyhazovat do speciálních kontejnerů, které mají blíž, a nenosí ho charitě. V Kladně sice zatím nedostatkem netrpí, v Boleslavi ale chybí.

Městští strážníci obcházejí i místa, kde se zdržují bezdomovci, kteří zatím na noc do tepla nechodí. Například v Mělníce v době velkých mrazů, jaké byly třeba o víkendu, obcházeli strážníci čtyřikrát až pětkrát za noc tato místa, a kontrolovali, v jaké jsou bezdomovci kondici, jestli nepotřebují pomoc.

V Mělníku, jako i v jiných městech, nechávají bezdomovce v azylovém domě přes noc bezplatně, což samozřejmě funguje pouze v zimě, když mrzne. Podobně to dělají i v noclehárně v Kolíně.

Kateřina Havránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme