Pardubice hrají o čas. Připravují novou soutěž na revitalizaci Tyršových sadů

Do konce roku musí Pardubice vyčerpat evropské dotace na revitalizaci Tyršových sadů, zhruba 76 milionů korun. Město ale ještě nemá podepsanou smlouvu s vítězem tendru na opravu městského parku. Soutěž totiž prošetřuje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a hrozí, že revitalizace nebude.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tyršovy sady

Tyršovy sady | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Antimonopolní úřad zastavil celý projekt už loni. Soutěž zrušil kvůli přísně nastaveným požadavkům na technickou kvalifikaci uchazečů o zakázku.

„Když chcete, aby vám třeba někdo dal referenci na stavbu, tak na stavbu rybníka za 10 milionů nemůžete chtít, že musíte předložit, že jste stavěl přehradu za tři miliardy. To by bylo trochu v nepoměru,“ vysvětluje předseda úřadu Petr Rafaj.

Pardubická radnice proti rozhodnutí podala rozklad a čeká na vyjádření. Město teď ale hraje o čas. Do konce roku musí vyčerpat přislíbené dotace na opravu parku. Jenže pokud Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zakázku zruší, bude muset dodavatelské práce soutěžit znovu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti zjišťovala redaktorka Iveta Záleská

„V případě pro nás kladného rozhodnutí budeme připraveni okamžitě uzavřít smlouvu s firmou BAK Trutnov, která zvítězila. Pokud tomu tak nebude, tak se připravujeme – a stojí nám to za to – na eventuální nové otevřené výběrové řízení,“ říká primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková.

Město také požádalo Regionální radu Severovýchod o posunutí termínu pro čerpání dotací. Potvrdila to její mluvčí Eva Jouklová:

„Město žádá v případě Tyršových sadů o prodloužení termínu pro zahájení fyzické realizace projektu podruhé. Původně měl být projekt zahájen 1. února, a pokud výbor regionální rady žádost schválí, termín se posune o dva měsíce, tedy na duben. Nechci předjímat rozhodnutí výboru regionální rady, ale předpokládám, že městu vyjde vstříc.“

Jenže definitivní rozhodnutí antimonopolního úřadu může i tak přijít pozdě. „Bylo vydáno 4. 12. loňského roku pro stupňové rozhodnutí. Posléze přišel rozklad. Na druhý stupeň se to předalo ve druhé půlce ledna, to znamená, že dva tři měsíce to bude trvat. Takže tak únor, březen, duben,“ odhaduje Rafaj.

Iveta Záleská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme