Jako bych měla startovat já, říká Mirka Knapková před startem OH

Skifařka Mirka Knapková zažila před rokem a půl dosavadní vrchol kariéry. Na letních olympijských hrách si v Londýně i přes zdravotní problémy doveslovala pro zlatou medaili. A podobný úspěch by teď přála českým sportovcům také v Soči na zimních hrách, které bude na dálku pozorně sledovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mistryně světa Mirka Knapková

Mistryně světa Mirka Knapková | Zdroj: ČTK

„Jak se to blíží, tak mi přijde, jako bych měla startovat já, protože taky začínám být trošku nervózní. Určitě budu držet palce všem sportovcům, některé znám i osobně,“ dokazují slova Mirky Knapkové, že i elitní sportovec se dokáže proměnit ve fanouška, který prožívá úspěchy i nezdary českých reprezentantů.

S podobnými pocity má špičková skifařka spoustu osobních zkušeností. Stejně jako s bezpečnostními opatřeními na olympijských hrách. A před začátkem celosvětového sportovního svátku v Soči se o možných rizicích debatuje hodně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mirko Vasić si povídal s Mirkou Knapkovou o nadcházejících hrách v Soči

„Je dobře, že se mluví o tom, že tam hrozí riziko. Lidé jsou potom víc ostražití a organizátoři se líp připraví a zabezpečí okolí a ty sportoviště. To riziko, že se může něco stát, je ve výsledku menší,“ myslí si Mirka Knapková.

Každodenní rozebírání situace kolem bezpečnosti a velké množství kontrol ale musí na účastníky her působit a nutně ho musí vnímat.

„Jestli sportovci byli na nějakých předešlých olympijských hrách, tak myslím, že jim to tolik nepřijde. Při každém vstupu do vesnice nebo na sportoviště procházíte rentgenama, kde kontrolují, že nemáte zbraně,“ vzpomíná česká olympijská vítězka.

Přidává i jednu osobní zkušenost: „V Pekignu se nám stávalo, že nás na sportoviště nepustili ani s iontovým nápojem, takže bezpečnostní opatření jsou vždy a asi jsou potřeba pro bezpečnost sportovců i diváků,“ říká skifařka.

Biatlonisty čekalo v olympijském areálu několik překvapení

Číst článek

Podle ní podobná omezení koncentraci sportovců na jejich vrcholné závody nenaruší „S tím člověk počítá. Ta akce je tak velká a jsou jiné prostředky, které vás můžou rozptýlit. Je to spíš nezvyk. Jdete na trénink a jste pod dohledem všech,“ konstatuje Mirka Knapková

Sama v zimě věnuje hlavně běžeckému lyžování. To bude sledovat i na olympijských hrách, stejně jako mnoho dalších sportů.

„Třeba se ráda dívám na biatlon. Hlavně teď, když máme takové úspěchy. Baví mě i sjezdové lyžování a určitě budu držet palce Martině Sáblíkové,“ odhaluje část svých oblíbených zimních sportů Mirka Knapková - olympijská vítězka z Londýna 2012.

Mirko Vasić, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme