Sedlčany budou mít vodu ze Želivky. V polovině února má začít výstavba přivaděče

Benešov musí opravit potrubí, které město zásobuje vodou ze Želivky. Přípojka dlouhá 17 kilometrů je totiž zrezlá a netěsní. Díky opravě se zvýší její kapacita a nově bude možné napojit i Sedlčany. Pro ně to znamená položit 34 kilometrů trubek. Město před lety o hlavní zdroj vody přišlo a od té doby má problémy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vodárna Černovír

Vodárna Černovír | Foto: Aleš Spurný

Od roku 1993 je nad Sedlčany hrozba nedostatku pitné vody. Tehdy totiž došlo k ekologické havárie v místních strojírnách a jeden ze zdrojů vody pro město byl navždy vyřazen. Teď už přestává vyhovovat i potok Mastník a tak je nevyhnutelné situaci řešit.

„V letním období jsme někdy dokonce nuceni vydávat různá opatření. A hlavně nedostatek pitné vody brzdí další rozvoj města,“ popisuje starosta Sedlčan Jiří Burian z ODS.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sedlčany budou mít díky opravě potrubí vodu ze Želivky. Vybudují kvůli tomu přivaděč. Podrobnosti zjišťovala redaktorka Věra Hájková.

Málo zdrojů brání bytové výstavbě a také neumožňuje další rozvoj například mlékárně. Proto je podle starosty přivedení vody ze Želivky doslova nutností. Vše je připravené a 17. února začnou práce.

Nejhorší prý bylo vyjednávání s majiteli pozemků, kudy přivaděč povede. „Plných 10 let jsme projednávali trasu a hlavně jsme zajišťovali souhlasy vlastníků, kterých je na trase 256,“ připomíná starosta.

V Benešově jsou s přípravou stavby o něco pozadu. Práce zahájí nejdříve v květnu. Kilometrů mají ale oproti Sedlčanům polovinu a tak je šance, že obě akce budou končit zároveň, což je potřeba.

Místostarosta Benešova Roman Tichovský z ODS vidí jako jedno velké plus nový vodojem, který bude součástí celé stavby. Zvýší totiž Benešovu zásobu vody, při případném výpadku.

„V současné době má Benešov kapacitu 20 hodin. Po realizaci těchto opatření bychom měli mít minimálně 36,“ vpočítává místostarosta.

Nový přivaděč se bude dávat do země vedle starého a bude tedy možné postupné přepojování. Proto mají být případné výpadky vody minimální. Co ale pocítí všichni, budou poměrně velká dopravní omezení.

„De facto po trase, tedy od Červených Vršek, Modějovského a ulicí Ke stadionu k vodojemu Šiberna. V této části určitě budou uzavírky, zřejmě asi úplné,“ upozorňuje. Tichovský

Lidé ale za to budou mít čistější vodu, protože staré potrubí je zrezlé a poruchové. Novým přivaděčem by měla voda téct už v příštím roce.

Věra Hájková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme