Číňané jezdí stále častěji na dovolenou do Antarktidy. K nelibosti vědců

Antarktida se stává vyhledávaným cílem turistických zájezdů. Zájem o neobvyklou destinaci mají čím dál častěji i Číňané. Za uplynulé dva roky se jich do Antarktidy podívalo přes 2500. Vědci volají na poplach. Sílící cestovní ruch totiž může mít neblahý dopad na tamní životní prostředí i výzkumné projekty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cestující evakuoval vrtulník z lodi Akademik Šokalskij uvízlé v ledu u Antarktidy

Cestující evakuoval vrtulník z lodi Akademik Šokalskij uvízlé v ledu u Antarktidy | Zdroj: ČTK

Čína zažívá turistický boom. Po letech, kdy měli lidé cesty do zahraničí zakázané nebo si je nemohli z finančního hlediska dovolit, vyráží každý rok miliony Číňanů doslova do všech koutů světa.

Dovolená na Antarktidě láká čínské turisty tím, že je netypická, luxusní a nemá na ni každý, čemuž se v určitých kruzích přikládá velký význam. Oblíbené jsou podle cestovních průvodců také výlety za tučňáky. Ptáky ale blesky a blízkost turistů děsí, namítají někteří polárníci.

Cesta na Antarktidu vyjde zhruba na 100 až 500 tisíc jüanů, v přepočtu tedy tři sta tisíc až 1,5 milionu korun, v závislosti na zvolené trase a programu. Přestože je taková dovolená nákladná, ročně na Antarktidu proudí tisíce čínských cestovatelů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O čínských turistech na Antarktidě informovala zpravodajka Českého rozhlasu Kateřina Procházková

Místní vědci si na nezvyklou invazi turistů stěžují. Jen během svátků nového lunárního roku prý vědeckou stanici Great Wall na ostrově King George navštívilo přes sto Číňanů.

Polárníkům vadilo, že nemohou pořádně pracovat, na stanici se prý nedalo ani hnout. Jak jeden z vědců podotkl, je pochopitelné, že všichni obdivují místní přírodu, musí si ale uvědomit, že to není kemp.

Po regulaci počtu turistů volá dokonce i Asociace čínských cestovních kanceláří. Vláda v Pekingu by podle ní měla vydat předpis, který by jedinečné prostředí Antarktidy chránil před návaly cizinců.

Majitelé cestovních kanceláří žádají, aby vláda vytvořila předpisy podobně jako loni. Tehdy si západní země stěžovaly na nekultivované chování čínských turistů. Manuál, jak se má chovat Číňan v zámoří, je teď dostupný pro všechny čínské cestovatele.

Veronika Sedláčková, Kateřina Procházková, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme