Myšlenka Sokola v Černošicích zabrala, vzpomíná pamětnice

Sokol v Černošicích u Prahy oslavil před nedávnem 120 let od svého založení. Při té příležitosti znovu umístilo město nad průčelí sokolovny sochu sokola ze stoletého dubu, která tam desítky let scházela. Tu původní museli sundat kvůli nacistům, po válce ji pak zničili komunisté.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milena Křížová  poprvé vyrazila cvičit do Sokola ve svých čtyřech letech

Milena Křížová poprvé vyrazila cvičit do Sokola ve svých čtyřech letech | Foto: Kateřina Havránková

„Tak takhle vypadal náš prapor, ten je hluboko z první republiky,“ ukazuje pamětnice Milena Křížová pečlivě vedenou kroniku Sokola v Černošicích.

Myšlenky Sokola sem přinesli Pražané, kteří do vesnice u Prahy začali jezdit na výlety po nové železniční dráze. Černošice se tak za první republiky nebývale rozrostly.

Zakladatelé Sokola neměli moc peněz, proto si spousta z nich na stavbu sokolovny půjčila peníze a ručila svým majetkem. Tělocvična se otvírala v roce 1933 a stavbu navrhl žák architekta Jan Kotěry Jaroslav Fröhlich.

Přehrát

00:00 / 00:00

O historii černošického sokola se zajímala redaktorka Kateřina Havránková

„Všichni kopali, všichni stavěli. Ze Slivence se dovezl ten červený kámen a postavila se sokolovna. Dělaly se letní slavnosti, byl tam úžasný nával."

"Byla to taková myšlenka, která tady zabrala,“ popisuje Milena Křížová, která poprvé vyrazila cvičit ve svých čtyřech letech. Bylo to na začátku války, v roce 1940.

Slavné éra ale skončila vypuknutím druhé světové války, během níž sokolové svou statečností a vlastenectvím ukázali důležitou myšlenku celého spolku: vztah k vlasti. „Tady bylo spoustu lidí pro to v koncentráku. To byla prostě obrana národa, no a to byli většinou sokolové,“ vypráví dále pamětnice.

Po válce Sokolové svou činnost obnovili, ale po Únoru je komunisté zakázali. Vznikly z nich tělovýchovné jednoty. „Když odcvičili, musela náčelnice odevzdat kroj,“ vzpomíná Milena Křížová na nadlouho poslední sokolský slet v roce v roce 1948. Další se konal až v roce 1994 a paní Křížová na něm nechyběla.

Dnes patří v černošickém Sokolu k takzvané věrné gardě. Ke generaci, která zažila předválečnou a válečnou dobu, která dosud udržuje kroje a sokolské zvyklosti a pro niž je Sokol víc než jen obyčejné cvičení.

Kateřina Havránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme