Jihozápadní lokalitu ve Svitavách doplní letos geoexpozice a lanový park

Zelené plochy v jihozápadní části Svitav se propojí. Vodárenský les a Park patriotů spojí geoexpozice a lanové centrum. Záměr města ozelenit celý tento prostor se tak naplní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lanový park Podhůra u Chrudimi

Lanový park Podhůra u Chrudimi | Foto: Městské lesy Chrudim

Geoexpozice je v tomto případě trochu nadnesené označení, ale podstatu vystihuje.

„Prostor nebude příliš veliký, protože geoexpozice bude sestávat z deseti balvanů, pořízených z různých míst v České republice a také z různé etapy vývoje naší Země.“

„Bude to v jednom prostoru, zhruba několik arů,“ popisuje budoucí vzhled svitavské geoexpozice projektový manažer Břetislav Vévoda. Každý kámen bude mít část s vyleštěným řezem a informační tabulku s popisem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o nové geoexpozici a lanovém parku ve Svitavách zjišťovala Věra Pavlasová

Ale zřejmě vyhledávanější atraktivitou než geoexpozice - především pro dětské návštěvníky - bude lanové centrum navazující na naučnou stezku ve Vodárenském lese.

„Lanové centrum bude nízké, tak aby mohlo sloužit pro rodiny s dětmi. Bude mít asi sedm stojek a mezi nimi bude devět lanových prvků, které budou sloužit pro nácvik jejich obratnosti a pro hry,“ vysvětluje Vévoda.

Podobné prostory jsou často terčem vandalů. Ve Svitavách ale věří, že jejich řádění odolají. „Věříme, že kameny budou dostatečně odolné vůči vandalům, protože budou poměrně rozměrné, a provedení lanového centra bude také velmi pevné, aby odolalo nájezdům některých nenechavců, takže to bude volně přístupné, bez oplocení,“ říká manažer projektu.

Oba záměry, jak geoexpozici, tak i lanové centrum postaví radnice v jihozápadní části města do pololetí letošního roku. „Prostoru jihozápadní části města se věnujeme v poslední době velmi intenzivně. Vznikl zde pěkný projekt úpravy svitavského stadionu, Park patriotů.“

„Loni jsme zprovoznili první etapu naučné stezky ve Vodárenském lese, v tomto roce plánujeme vznik velmi žádané a potřebné cyklostezky do Vendolí, která bude probíhat právě tímto prostorem,“ uzavírá Vévoda. A právě geoexpozice a lanové centrum ji budou doplňovat.


Zvětšit mapu

Simona Bartošová, Věra Pavlasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme