Na pražské Letné se otevře Olympijský park za téměř 70 milionů korun

Den před zahájením zimní olympiády v Soči se v Praze na Letné otevírá Olympijský park. Lidé si v něm od dnešního odpoledne budou moci vyzkoušet téměř všechny zimní sporty, chybět bude jen akrobatické lyžování. Fanoušci tam budou moci sledovat sportovní utkání. Areál vyjde podle aktuálních odhadů asi na 66 milionů korun, původně se hovořilo o 80 milionech.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympijský park na Letné

Olympijský park na Letné | Zdroj: ČTK

Vedle bruslení, lyžování nebo snowboardingu park nabídne třeba také curling a laserovou střelnici pro biatlon. Slavnostní otevření areálu startuje v 18 hodin.

„Přivítáme zde zajímavé sportovní tváře včetně třeba Aleše Valenty nebo Květy Jeriové, mohu taky prozradit, že mezi námi bude i Dominik Hašek. Někdy po 19. hodině bychom ještě to slavnostní zahájení zakončili symbolickým ohňostrojem,“ říká mluvčí Olympijského parku Zuzana Kalátová.

Organizátoři podle ní očekávají velký zájem veřejnosti: „Těžko predikovat teď, kolik návštěvníků sem za celou dobu nebo denně přijde. Ale můžu říct, že například ta nejvíc unikátní atrakce, takzvaný ledový ráj, dokáže v jeden a ten okamžik na ledovém povrchu přivítat až 1800 lidí. Okamžitá kapacita areálu je až 10 tisíc lidí,“ přibližuje Kalátová a doplňuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

Mluvčí Olympijského parku Zuzana Kalátová a zastupitel Prahy 7 za Stranu Zelených Ondřej Mirovský byli hosty polední publicistiky

„Když jsme spustili on-line rezervace, během několika desítek minut byly třeba vyprodané kapacity curlingové dráhy.“

S Olympijským parkem ale ne všichni souhlasí. Aktivisté chystají na dnešek protestní akce. Vadí jim především cena parku.

„Domnívám se, že na 17 dní investovat 66 milionů je velmi nehospodárné,“ říká zastupitel Prahy 7 za Stranu Zelených Ondřej Mirovský, který kritizuje i umístění parku na Letné.

„Podle našeho názoru je to v rozporu se stavebním zákonem. Celá ta akce využila výjimku na cirkusy a já si myslím, že není možné zabrat 15 tisíc metrů čtverečních v Letenských sadech a tvářit se, že je to cirkus.“

Třetí rovina výhrad je podle něj lidsko-právní: „Lidská práva v Rusku, to je věc, která je dlouhodobě sledována, a myslím si, že není důstojné v České republice takto velkolepě oslavovat ruské olympijské hry,“ tvrdí zastupitel Prahy 7.

Výstavba olympijského parku na pražské Letné - schéma se základními údaji | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Samotné ZOH v Soči budou zahájeny zítra. Český rozhlas má jako jediné rádio v České republice právo z her vysílat a přinášet exkluzivní olympijské souhrny 24 hodin denně, přímé přenosy z klíčových momentů, rozhovory a reportáže ze zákulisí.

mta, Tomáš Bystrý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme