Sledovali jsme ONLINE: Zimní olympijské hry v Soči začaly. Oheň zažehli Treťjak a Rodninová

Slavnostním ceremoniálem na stadionu Fišt začaly XXII. zimní olympijské hry v ruském Soči. Před zástupy sportovců z 88 zemí olympijský oheň slavnostně zapálili bývalá hvězdná krasobruslařka Irina Rodninová a hokejová legenda Vladislav Treťjak.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nad ruským letoviskem Soči už hoří olympijský oheň

Nad ruským letoviskem Soči už hoří olympijský oheň | Zdroj: ČTK

Ceremoniál nejdražších zimních olympijských her v historii, jejichž cena se podle posledních odhadů vyšplhala až ke hranici bilionu korun, začal symbolicky ve 20.14 tamního času.

Vlajkonošem české výpravy, která čítá 88 sportovců, byla lyžařka Šárka Strachová. Češi před diváky vkročili jako jedni z posledních, výpravy totiž nastupovaly v pořadí dle ruské abecedy, kde je písmeno Č až téměř na konci.


Zahajovací ceremoniál ZOH v Soči - nástup české výpravy | Foto: ČTK

České sportovce z tribuny pozdravil i prezident Miloš Zeman, jenž byl jednou z 44 hlav států, které zahájení na stadionu sledovaly.

Řada státníků však účast odmítla, často kvůli kritice kontroverzního zákona proti propagaci homosexuality. Chyběli například americký prezident Barack Obama, prezident Francie François Hollande, britský premiér David Cameron nebo německá kancléřka Angela Merkelová.

Zahajovací ceremoniál ZOH v Soči | Foto: Reuters

Po velkolepém programu, jehož přípravu měl na starost režisér Konstantin Ernst, pronesl před vyprodanou arénou Fišt tradiční zahajovací formuli prezident Ruské federace Vladimír Putin.

Olympijskou pochodeň, jež se během své cesty dostala na dno jezera Bajkal či na vesmírnou stanici ISS, na stadion donesla ruská tenistka Maria Šarapovová. Dále ji převzali tyčkařka Jelena Isinbajevová, zápasník Alexandr Karelin a gymnastka Alina Kabajevová.

Akt slavnostního zapálení připadl na bývalou krasobruslařku Irinu Rodninovou a hokejovou legendu Vladislava Treťjaka.

Zahajovací ceremoniál ZOH v Soči - jeden o olympijských kruhů selhal | Foto: Reuters

Rusové během jednotlivých sekvencí ceremoniálu připomněli bohatou historii hostitelské země. Tradiční symboly se střídaly s důležitými milníky. Nechybělo působivé barevné provedení chrámu Vasila Blažného v Moskvě, baletní vystoupení na motivy plesu z románu Lva Nikolajeviče Tolstého Vojna a Mír či epizody z budování Sovětského svazu.

Přestože organizátoři do slavnostního zahájení investovali údajně jednu miliardu korun, nevyhnuli se technickému problému. Z pěti vloček stoupajících ke střeše stadionu se proměnily v olympijské kruhy jen čtyři.

Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme