Dählie považuje Björndalena ze nejlepšího sportovce Norska všech dob

Pro někoho překvapivým vítězem biatlonového sprintu v Soči se stala největší legenda v historii tohoto sportu, čtyřicetiletý Ole Einar Björndalen. Dvanáctou olympijskou medailí navíc slavný Nor vyrovnal rekordmana zimních Her, svého krajana a běžce na lyžích Björna Dählieho.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympijský vítěz biatlonového sprintu Ole Einar Björndalen

Olympijský vítěz biatlonového sprintu Ole Einar Björndalen | Zdroj: ČTK

Dählie je stále o jedno zlato napřed, ale když viděl fenomenální výkon Björndalena v Soči, označil ho za nejlepšího norského sportovce všech dob. A tím pádem i nejlepšího zimního olympionika všech dob.

„Je to hezké slyšet od Björna, ale pro mě je právě on vůbec tou největší norskou hvězdou a také největší hvězdou zimních Her. A je také těžké to srovnávat. My teď máme šest disciplín a myslím, že on tolik šancí vyhrát neměl. Prostě on pro mě stále je a bude jedním z nejlepších sportovců norské historie.“

Přehrát

00:00 / 00:00

S olympijským vítězem biatlonového sprintu mluvil po závodě v Soči reportér Radiožurnálu Jan Suchan

Přitom k tomuto srovnávání teď po sprintu vůbec nemuselo dojít. Björndalen sice úžasně běžel, ve čtyřiceti letech byl na trati třetí nejrychlejší, jenže při druhé střelbě zaváhal a medaile se zdála být ohrožená, možná dokonce ztracená.

„Vítězství určitě. Bylo mi jasné, že když jsem minul, že jsem bez šance vyhrát. Ale s jednou chybou jsem doufal, že by to na medaili mohlo stačit. Jen jsem si nebyl jistý, jestli dokážu udržet svou rychlost i v posledním okruhu.“

Jaképak udržení, norský biatlonista dokonce ještě přidal a třeba bronzovému Jaroslavu Soukupovi nadělil v závěrečném kole 13 a půl sekundy.

Není to tak dlouho, co by si na Björndalenovo zlato nikdo nevsadil. Předchozí roky měl slabší a olympijským vítězem v individuálním závodě se stal naposledy před dvanácti lety. Jenže on se nikdy nevzdává.

„Ne, tenhle život je dost krátký na to se vzdávat. Člověk se musí pořád držet. Měl jsem sice těžké roky, problémy, ale o motivaci jsem nikdy nepřišel, takže jsem dál tvrdě trénoval. To je hlavní důvod toho, že tady dnes jsem.“

Bronzový Soukup se po zisku historické biatlonové medaile těší na oslavu

Číst článek

Ole Einar Björndalen má v Soči ještě pět pokusů získat další medaili a Dählieho překonat. Na mou otázku ale odpověděl, že už takhle je spokojený a má splněno. To švédský kolega se v budoucnosti podíval ještě dál.

„Kdyby byly olympijské hry v roce 2022 v Oslu, bude vám jen 48, tak proč byste měl končit?“

„Já určitě nebudu v Oslu. Petter Northug říkal, že by se chtěl na parkovišti starat o všechna auta, která do Osla přijíždějí, tak na tom možná budu pracovat s ním,“ usmál se vítěz úvodního biatlonového závodu.

Ale u Oleho Einara Björndalena nikdy nevíte.

Jan Suchan, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme