Kuzminová získala pro Slovensko zlato na druhých olympijských hrách po sobě

Slovensko už v Soči získalo zlatou medaili. Získala ji biatlonistka Anastasia Kuzminová ve sprintu, která si odveze zlato ze dvou her po sobě. Slovensko reprezetuje teprve od prosince 2008. Dlouho závodila za Rusko, ale největší úspěchy získala jako reprezentantka východních sousedů ČR.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Anastazia Kuzminová se raduje po vítězství v Soči

Anastazia Kuzminová se raduje po vítězství v Soči | Zdroj: Reuters

Za šest let na Slovensku se Anastasia Kuzminová naučila jazyk velmi dobře. Přestěhovala se tam a později zažádala o občanství, protože Rusové už o její výkony nestáli. Přestože byla sedminásobnou medailistkou z juniorského mistrovství světa.

Kvůli mateřství ji vyloučili z reprezentace. Pak toho pořádně litovali, už ve slovenských barvách totiž získala dvě medaile ze světových šampionátů a tři z olympijských her včetně té poslední, za kterou ji ale hnali i ruští fanoušci.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Anastazií Kuzminovou hovořil Jan Suchan

„Určitě to bylo cítit. Pořád slyším: Nastičko, jsi stále naše,“ směje se sympatická biatlonistka, která byla den před svým triumfem naopak hodně smutná.

Její bratr Rus Anton Šipulin totiž v mužském sprintu přišel o medaili jen o sedm desetin sekundy, o které zaostal za Jaroslavem Soukupem. Teď ale své sestře pomohl.

„Říkal, že jsem velká, dospělá, zkušená a nebude mě poučovat. Ale nějaké rady mi dal. Máme dobrý vztah a jsem velmi ráda, že tu mám bráchu, manžela. Mám tu nejvíc lidí z rodiny i rodiče. Je to jiné, když máš takovou podporu,“ motivuje nejrychlejší závodnici ve sprintu.

I tahle podpora pomohla Kuzminové ke zlatu v době, kdy v Soči domácí výprava stále čekala na první olympijský titul. Co by Rusové dali za to, aby populární Nasťa závodila pod jejich vlajkou.

Biatlonistka Kuzminová obhájila zlato, v první dvacítce pouze Vítková

Číst článek

Ale ji ani na olympijských hrách v rodné zemi změna občanství nemrzí. „Budu velmi ráda, když budu mít možnost zase zpívat slovenskou hymnu,“ těší se olympijská vítězka.

A jak berou teď už dvojnásobnou olympijskou vítězku Slováci? „Pro nás už je úplná Slovenka a po tom úspěchu to bude stoprocentní. Žije v Bánské Bystrici a lidé na středním Slovenku si jí velmi oblíbili, takže mám pocit, že už je naše. I když mnozí lidé nebo i novináři jí připomínají ruskou minulost,“ říká reportérka Slovenského rozhlasu Světlana Barátová.

Další kariéra záleží na synovi

Jak dlouho ještě bude Anastasia Kuzminová přinášet slovenským fanouškům radost, záleží i na synovi Jelisejovi, který už ji kariéru jednou „zkomplikoval“. Šestiletý klučina odloučení od matky nesnáší nejlépe.

„I přesto mi ale řekl důležitou větu: maminko, přeju ti, aby se ti podařilo, co chceš. Budu ti držet palce, aby se ti dařilo, protože jsem nešťastný, když se ti nedaří,“ vzpomíná Kuzminová na slova svého potomka. A je to vlastně právě on, díky kterému teď Slováci slaví.

Jan Suchan, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme