Olympijský sprint lyžařům znepříjemnil špatný sníh

Běh na lyžích a akrobatické lyžování bývají dvě naprosto odlišné disciplíny. Ale jak ukázaly úterní závody běžců a běžkyň volnou technikou na olympijských hrách, dá se obojí i zaměnit. Na rozhrabaném sněhu nebyla nouze o nebezpečně vypadající situace a krkolomné pády.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na sníh si při olympijském sprintu stěžoval i Aleš Razým

Na sníh si při olympijském sprintu stěžoval i Aleš Razým | Zdroj: ČTK

„Sníh vám podrží lyže i boty. Když přijede někam do hlubších míst a něco vás rozhodí, tak jste hned na zemi,“ popisoval Aleš Razým. Český sprinter, který se nedostal dál z kvalifikace, ale aspoň přežil vše ve zdraví a neupadl. Ambice na medailové umístění stejně neměl.

Na rozdíl od Švédky Hanny Erikssonové, která upadla v nebezpečně vypadajícím sjezdu a měla po nadějích. „Nevím, co se stalo, najednou jsem byla ve sněhu. Snažila jsem se co nejrychleji vstát a dojet co nejrychleji do cíle kvalifikace, ale nestačilo to,“ uvedla Erikssonová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Olympijský sprint lyžařům znepříjemnil špatný sníh

Třiadvacetiletá lyžařka neudržela slzy, hroutil se jí olympijský sen. „Fakt to neumím popsat… Neznám pro to anglický výraz… Mám vymeteno… Nevím,“ hledala marně slova třiadvacetiletá lyžařka, aby své pocity vyjádřila.

Erikssonová ale nebyla jedinou lyžařkou, kterou pád připravil o postup z kvalifikace. Naopak do čtvrtfinále se probojovala dvacetiletá Češka Petra Nováková, které ale hned na startu rozjížďky praskla karbonová hůlka.

Nováková ze čtvrtfinále sprintu nepostoupila, zlata putují do Norska

Číst článek

„V první chvíli mě to překvapilo, musela jsem rychle zareagovat. Věděla jsem, že na konci cílové rovinky bude někdo s holí stát a hodí mi ji. Snažila jsem se držet v nějakém vzdálenějším kontaktu, abych mohla ještě bojovat, kdyby se vpředu něco přihodilo,“ okomentovala smolný závod Nováková.

Ve své rozjížďce ještě předstihla Italku Laurentovou, která upadla při sjezdu. Nováková zareagovala naprosto správně, i když zažila svou první negativní zkušenost s hůlkou. Ani v dětství s ní neměla nic dočinění.

„Byla jsem hodné dítě, holí jsem nikdy nedostala. Tohle je má první zkušenost se zlomením hole,“ prozrazuje Nováková. „Snad jsem si všechny milé či nemilé zkušenosti vybrala na své první olympiádě a příště už to bude s větším úspěchem,“ doufá dvacetiletá lyžařka.

Zimní olympijské hry Soči 2014 - grafický profil sportovní disciplíny běh na lyžích | Foto: ČTK

Tomáš Kohout, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme